Киев. Новият държавен глава на Украйна Владимир Зеленски е на обиколка в Европа, а конкретно от Франция и Германия той ще търси подкрепа за плана му за Донбас, пише австрийският национален ежедневник Der Standard.
Наскоро Зеленски се срещна с представители на малки и средни предприятия в засегнатия от конфликта регион, на които обеща инвестиции в инфраструктурата на Донбас. Подобни инвестиции са крайно необходими, така че идеята сама по себе си е правилна, коментират от редакцията.
Изграждането на пътищата, възобновяването на енергийните доставки, но също така на радио- и интернет връзките биха могли да се превърнат в двигател на болезнената икономика в Донбас, създавайки работни места в разкъсвания от войната регион, което ще допринесе и за проблема с изселването на населението му. И по този начин контролирана от Киев част на Донбас ще се превърне в един вид витрина.
В началото на юни Зеленски искаше да възложи на украинските олигарси тази задача. Но и други страни трябва да помогнат. „Скоро ще има инвестиции в Донбас, говоря за това с всички чуждестранни инвеститори", обяви Зеленски от Мариупол. Конкретните проекти и цифри обаче не бяха споменати от украинския президент.

Превод и редакция: Тереза Герова