Люксембург. Министрите от 28-те държави-членки на Европейския съюз се срещат в Люксембург, за да обсъдят започването на официални преговори за членство на Северна Македония и Албания, година след като Франция и Нидерландия блокираха процеса с настояване за повече реформи в двете страни, припомня Reuters.
Северна Македония подписа споразумение с Гърция, което сложи край на десетилетия спор за името и накара десетина държави-членки на ЕС да призоват публично за поощряване на Скопие.
Залог е авторитетът на ЕС и готовността на Блока да действа срещу нарастващо влияние на Русия и други чуждестранни сили в региона, белязан от войните от 90-те години на миналия век, водени по религиозни и етнически линии.
Но дипломатите на страните-членки, които подготвят днешната среща, не успяха да постигнат споразумение за съвместна декларация. За приемането й е необходима единодушна подкрепа от всички държави-членки на Общността.
„Налице е огромно несъгласие и не е сигурно, че министрите ще могат да постигнат споразумение", заяви дипломат от Брюксел. Различия има дори по ключово положение, което уточнява, че разширяването ще зависи и от способността на ЕС да се реформира и ефективно да интегрира нови членове.
Последният - но все още спорен - проект, представен пред агенцията, отлага всяко решение за Северна Македония и Албания до октомври, след като въпросът бъде разгледан в германския парламент.

Превод и редакция: Тереза Герова