Да заведеш куче на плажа е почти като да заведеш дете – необходимо е цяло снаряжение и непрекъснато внимание. Представяме ви съветите на френския ветеринар Александър Блавие как да се погрижим за домашния любимец в горещите дни на плажа, но и в града.

Преди всичко проверете дали на плажа, на който отивате, са разрешени домашни любимци. Има участъци, отделени за някои хотели или заведения, където не се допускат животни.

В жегите най-важното правило е, че домашните любимци имат нужда да пият вода точно колкото и малките деца. Старайте се да следите дали кучето пие начесто, защото в противен случай може много бързо да се дехидратира, подчертава д-р Блавие.

Ветеринарят обяснява, че домашните любимци също се нуждаят от UV защита. По принцип козината им ги пази от силните слънчеви лъчи, но тези с рядка или почти липсваща козина, както и прекалено късо поостриганите, всъщност страдат от влиянието на слънцето. Особено рискови са породите като китайско голо куче или перуанско голо куче. Ако любимецът почти няма козина или тя е много рядка, помислете за защита от слънцето. Вече съществуват кремове с UV защита за домашни любимци, както и специални очила за защита на очите на кучетата в най-слънчевите дни.

Необходимо е също след всеки плаж да къпете любимеца, обяснява ветеринарят. Не задължително със шампоан, но е важно да отмиете солта и пясъка от козината му, защото в противен случай съществува риск от пресушаване на кожата и раздразнения.

В града

Дори и когато не сте на море, трябва много да внимавате за домашните си животни през горещите дни. В никакъв случай не оставяйте любимец в колата дори и за малко, подчертава Алекдандър Блавие. Специалистът изтъква, че това правило привидно е ясно на всички стопани и въпреки това най-много инциденти през горещите дни стават именно с животни, оставени уж за малко в автомобилите на стопаните си. Ветеринарят изтъква, че с завишен риск от топлинен удар са породи като булдог, боксер, мопс, пекинез, бостънски териер, които по принцип имат проблеми с дишането. Особено внимателни трябва да сте също с възрастните любимци, подчертава д-р Блавие.

Първа помощ

Ако забележите, че телесната температура на любимеца ви е скочила, ако е превъзбуден или точно обратното – прекалено отпаднал, диша тежко или повръща и има диария, трябва да действате бързо, обяснява д-р Блавие. Това са симптоми на топлинен удар и е необходимо кучето веднага да бъде охладено с вода или завито с влажна кърпа. Ветеринарният подчертава обаче, че в никакъв случай не бива да го потапяте изведнъж и то много в студена вода, защото рискувате да предизвикате шок. Най-добре е постепенно охлаждане с хладка вода. Препоръчително е и да го заведете на ветеринар, ако животното е дехидратирано.