Уелингтън. В неделя сутринта, 10:55 местно време (01:55 у нас), новозеландските острови Кермадек станаха средище на мощно плитко земетресение. Епицентърът на земетресението е в Южен Тихи океан между Окланд в Северна Нова Зеландия, и Кралство Тонга – и двете територии отдалечени на разстояние 800-1000 км. Локализацията от Европейския център се базира на 186 регистрации и оценява дълбочината на огнището на 10 километра, докато Центърът за Геоложки проучвания на САЩ използва 108 регистрации и предлага дълбочина на източника 30-35 км. Това съобщава за ИА "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).
Магнитудът на земетресението е 7.2 по оценки и на двата центъра. Полезно е да се отбележи, че първоначалната магнитудна стойност на американския център е 7.4 – вижда се, че дори при над 100 инструментални регистрации (у нас са под 30!) оценката може да е изместена, завишена в конкретния случай. Мощно земетресение, при това с източник недалеч от земната повърхност – дали не са възможни сериозни последствия? Земетресението е заварило на остров Раул, единият от двата най-големи кермадекски острови в епицентралния район, седем служители на Департамента по опазване. От новозеландските новини (Радио Нова Зеландия, онлайн) се научава, че всички те са в безопасност, а на острова няма други местни лица или посетители. Единични сведения от Северния (области Окланд и Гисбърн; около 950 км югозападно от епицентъра) и Южния (регион Кентърбъри, около 1600 км от епицентъра) острови на Нова Зеландия са дали основание на американския център да обяви интензивност на сътресението по тези земи между IV и II степен, т.е. слабо разтърсване.
Безпокойство, обаче, в големите острови на Нова Зеландия поражда въпросът “Ще се образува ли разрушителна цунамна вълна?” Ако се генерира цунами, то вълната би следвало да пристигне до два чáса. Тихоокеанският център за предупреждение от цунами съобщава въз основа на първоначалните параметри на земетресението, че опасни вълни са възможни за крайбрежия на разстояния до 300 км от епицентъра; в случая разстоянието до по-близкия Северен остров е повече от 900 км. След обявяване на окончателните оценки Сара Стюърт-Блак, директор на Министерство за гражданска защита при бедствия, отменя предупреждението за цунами с мотивите: тревога беше обявена за земетресение с магнитуд 7.4 и малка дълбочина на източника, а това е значително по-силно земетресение от случилото се на същата дълбочина. Наистина, от остров Раул до епицентъра по-късно е получено съобщение за невисока вълна, по-малка от 10 см.
Около 7 и половина чáса по-късно същото огнище създава земетресение с магнитуд 6.3. Тази вечер в 18:02 то генерира нов афтершок с магнитуд 6.0. Между тях са регистрирани седем земетресения с магнитуд между 5.0 и 5.5 и множество по-слаби. Всички те не са в състояние да причинят усетени сътресения в големите острови на Нова Зеландия.