Здравното министерство на Северна Осетия е отказало да предостави средства за рехабилитация на местната жителка Фатима Дзгоева, която получава много тежка травма на главата по време на терористичния акт в училището в Беслан през септември 2004 г., пише „Новая газета“.

Фатима Дзгоева е на 10 години, когато със 7-годишната си сестричка Залина се оказва в училище №1 в Беслан. Залина така и не излиза от училището, а Фатима е намерена вътре с раздробен череп. Силно пострадало е дясното мозъчно полукълбо. Всъщност половината от черепа на Фатима е титанова пластина. Лявата част от тялото на момичето е парализирана. Години са били нужни Фатима да се научи отново да ходи, малко да говори. Паметта й донякъде се възстановява. През юли Фатима ще навърши 25 години. Но това е по паспорт, а по същество Фатима си остана дете.

Година след терористичния акт роднини успяват да изпратят Фатима в германска клиника, където на детето е поставен шунт в главния мозък, който впоследствие е трябвало редовно да бъде обслужван.

Част от средствата за лечението са предоставени от републиканския бюджет, но по-голямата част семейството плаща само. Родителите са продали двата апартамента – този, в който са живеели, и този, който е бил даден от държавата за загиналото дете, както и едва ли не цялото имущество. Бащата работи на няколко места.

„В справката й сте написали: инвалид от детството. Нима тя така се е родила? Не! Вие я направихте такава. Разбихте живота на момичето, а сега, когато главата й трябва да се поправи – те нямат пари“, казва бащата през вестника.

С времето състоянието на 24-годишната Дзгоева се е влошило, тя отново има нужда от рехабилитация. В Русия е невъзможно да се проведе, на семейството му трябват 40 000 евро за провеждане на двумесечен курс в Германия. По информация на изданието запитванията към съответните органи на властта дълго време оставали без отговор. Писмата пристигнали, когато тя приключвала двуседмична рехабилитация по местожителство, където я поставят на системи и й правят масаж.

От здравното министерство на Северна Осетия заявили, че вече „нееднократно са оказвали помощ“ на рускинята. „За съжаление, министерството на труда и социалното развитие сега няма възможност да оказва материална помощ на семейството на пациентката“, се казва в официалния отговор на ведомството.

През септември 2004 г. в продължение на три дни терористи държаха 1128 заложници в минираната сграда на училището. При спецоперацията бяха унищожени 31 бунтовници, ликвидирани бяха всички организатори на терористичния акт. Един от терористите – Нурпаша Кулаев, беше заловен жив и получи доживотна присъда.

При трагичните събития загинаха 334 души, от тях 186 деца.