Москва. Изтребители Су-27 са прихванали американски бомбардировачи B-52H, които са се приближавали към границите на Русия от страна на Черно и Балтийско море, съобщава Националният център за управление на отбраната на Русия в понеделник, пише вестник „Известия“.
Според информацията на ведомството, не са допуснати нарушения на руската граница. Полетите на руските самолети са изпълнени в строго съответствие с Международните правила за използване на въздушното пространство, отбелязва ТАСС.
Предишният път Су-27 излетя, за да прихване американски разузнавателен самолет на 11 юни. Американският самолет заедно със самолета на шведските ВВС извърши полет над Балтийско море, където се провеждат учения на НАТО. Изтребителят е ескортирал чуждестранни самолети, предотвратявайки нарушаването на въздушното пространство на Руската федерация.
Ученията на НАТО BALTOPS 2019 се провеждат от 9 до 21 юни в Балтийско море. Те ще се проведат под ръководството на командването на втория оперативен флот наВМС на САЩ от американския щаб кораб Маунт Уитни, който влезе в Балтийско море в края на май. В маневрите ще участват кораби от 18 страни-членки на НАТО и партньори на Алианса.

Превод и редакция: Иван Христов