Основателят на контратерористичното звено към турската Национална разузнавателна агенция (МИТ) твърди, че е предупредил ЦРУ за възможна терористична атака 40 дни преди атентатите на 11 септември 2001 година, предава Daily Sabbah.

Мехмет Еймюр разкрива в новата си книга, че е предупредил разузнавателните служби на Съединените американски щати, че се готви терористичен удар. В интервю за агенция DHA той разкри, че предупреждението му обаче не е довело до ответни мерки. По това време турският топ шпионин е бил в Щатите.

Поискал е среща с представител на ЦРУ, след като негов информатор (на име Мустафа) му казал, че се готви голям удар. „ЦРУ обаче не показа интерес“, добави Мехмет Еймюр. Той е направил предупреждението 40 дни преди кървавия 11 септември. Тогава, при координирани атаки в САЩ, бяха убити близо 3000 души, а много други бяха ранени. Това е най-смъртоносният терористичен удар в американската история.

Мехмет Еймюр разказва, че турският наркодилър Мустафа е получил информация, че Ал Кайда се готви за атака. По думите му, ако ФБР и ЦРУ бяха взели насериозно предупреждението, то кървавият 11 септември можеше да бъде предотвратен. Еймюр започва кариерата си в турските служби през 1965 година. В продължение на десетилетия е един от топ шпионите в разузнавателните структури.