РЗИ-Бургас с рекорден брой проверки – 598 за 7 денонощия

Откритият басейн на Флора Бургас, посещаван предимно от деца


Взети са 820 проби за анализ

Ръководството на Регионалната здравна инспекция в Бургас е разпоредило масови проверки на чистотата на водата за хигиенни, питейни и битови нужди, както и на водата в басейните и морето. Проверяват се дори душовете, през които преминават летовниците преди да се потопят в плувния басейн. Общо за 7 денонощия са извършени 598 проверки и са взети 820 проби за анализ.

Заверени и регистрирани са 370 здравни книжки на желаещи да започнат работа в кухнята на заведения за обществено хранене.

По данни от доклад по държавен здравен контрол и санитарна микробиология става ясно, че освен морски води и плувни басейни са изследвани дори и миещите козметични продукти в заведенията, вземани са проби и от минерални води.

Обстановката в Бургаска област по отношение на общественото здраве не е тревожна, въпреки регистрираните 86 остри респираторни заболявания. От варицела са заболели 14, с менингококов менигит е един, диагностицирани с туберколоза са четирима. 

Радиационния гама фон е в нормални граници от 0.14 микросиверта на час до 0.16 микросиверта на час.

Според изнесените данни няма населени места, в които да е въведено режимно водоподаване и като цяло Бургаска област е готова за откриването на летния сезон с посрещане на стотици хиляди наши и чуждестранни гости.
 


В категории: Бургас