София. „Корнелия Нинова вярваше, че оставката е акт, който е нужен на партията, защото в политиката трябва да има морал. Тя е принципен човек и е емоционална. Аз бях против оставката, защото нямаше нужда от нея – резултатите на БСП не бяха толкова лоши, отбелязахме ръст. За мен Нинова взе правилно решение сега и Конгресът даде вот на доверие както на нея, така и на реформата, случваща се вътре в БСП”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев пред БНР. Той уточни, че се радва, че БСП, делегатите и Нинова са взели това решение, което да успокои партията и да започне подготовката за местните избори. По думите му преди това БСП е била на път да влезе в период на турбуленция.
Стойнев обърна внимание на резултатите на БСП от изминалите избори за Европейски парламент, в които партията е била първа в 60 общини. „Това е добра основа за работа за следващите местни избори”, каза социалистът. По думите му процедурите по избор на нов председател са щели да доведат до загуба на енергия за предстоящите избори. „Има една група от хора, които не са удовлетворени от промените в БСП – прекият избор на председател, който се случва във всяка една лява партия в Европа; борим се също за диалог между центъра и структурите по места, въведохме принцип за мандатност – не повече от 12 години един народен представител може да бъде избиран. Тази група хора се опитват да саботират тази реформа. Но от вчера е ясно, че Конгресът отхвърли опитите да се върви към капсулиране на елита в партията”, обясни Стойнев. „Ние сме алтернативата, която може да промени статуквото, но трябва да работим много. БСП има нужда да разшири периферията си”, коментира още той.
По повод намаляването на партийната субсидия на 1 лев, народният представител заяви: „БСП е за намаляването ѝ, но тя да не пречи за нормалното функциониране на партиите. Ако идеята е партиите да изчезнат и да се промени моделът - да вървим към тоталитарен модел, нека тогава българските граждани да знаят какво целят в момента управляващите. Ще предложим вариант, който да води до намаляване на партийната субсидия, но да не се задушава нормалната работа на политическите сили и те да запазят своята независимост както от българския бизнес, така и от управляващите. Искаме демокрацията в България да продължи да функционира и да не бъде изнасилвана от ГЕРБ.”
„На този Конгрес показахме, че продължаваме да бъдем независими и че никой не може да се меси в работа ни – било то корпоративни структури или други политически сили. БСП за пореден път показа как трябва да функционира една политическа сила”, заключи Стойнев.