Лондон. Съперниците на сочения като най-вероятния следващ министър-председател на Великобритания – Борис Джонсън, го разкритикуваха остро заради отказа му да присъства на първия телевизионен дебат между претендентите за лидерския пост в Консервативната партия. В резултат бившият първи дипломат на Лондон се съгласи да се включи във втория, който ще се проведе по-късно тази седмица, пише изданието Politico в европейската си редакция.
Министърът на външните работи на Обединеното кралство Джереми Хънт, който заедно с още четирима кандидати взе участие в дебата по Канал 4 в неделя, попита: „Ако екипът на Борис не го пуска да разисква с петима приятелски настроени негови колеги, то как ще се справи той с 27 страни от Европейския съюз?“.
Джонсън, който потвърди, че ще вземе участие във втория телевизионен дебат за BBC по-късно тази седмица, беше представен от… празен подиум.
В ожесточен дебат Хънт и други кандидати за наследник на поста на Тереза Мей се сблъскаха с бившия министър по Брекзит Доминик Рааб за неговата готовност да се опита да спре парламента да приеме излизането на страната от ЕС без споразумение, в случай на неуспех на предоговарянето му с Брюксел.
Уточнява се, че депутатите от Консервативната партия ще гласуват отново във вторник, като кандидатът, който събере най-малко гласове, ще отпадне от състезанието. Това ще важи и за всички останали, които получат по-малко от 33 гласа. Друг кръг на гласуване ще се проведе в сряда, а след това предстоят два кръга в четвъртък, когато ще останат само двама кандидати. Всички кандидати, които все още са в състезанието, ще участват във втори телевизионен дебат за BBC във вторник вечерта.

Превод и редакция: Тереза Герова