София. След вчерашния конгрес се поохладиха страстите. Това беше своеобразен вот на доверие към линията на партията и политиката, която води новото ръководство на БСП, в лицето на Корнелия Нинова. Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Весела Лечева, съобщиха от пресцентъра на БСП. Тя отрече твърденията, че краят е бил предизвестен. "Чу се гласът на структурите в БСП - на общинските и областните организации на партията. Чу се техният призив Корнелия Нинова да оттегли своята оставка", заяви тя. Според нея социалистите са отчели, че резултатите и линията на партията са крачка напред, че не е спечелила последните избори, но и не е загубила позиции. "За три години можем да отчетем победа на президентските избори, удвоен мандат на парламентарната група, още един мандат за евродепутат. Това са крачки все напред", заяви Лечева. Тя подчерта, че резултатите на европейските избори са една добра основа за предстоящите през есента местни избори - БСП не е загубила позиции въпреки огромния финансов и медиен ресурс, който е бил организиран срещу нея.
Весела Лечева заяви, че организациите, членовете и симпатизантите на БСП се отнасят с уважение и респект към проявения морален, достоен и честен подход с подаването на оставката от Нинова. "Те, в крайна сметка, одобряват нейната линия на поведение и политиките, които води и затова заявиха, че не е нужно да подава оставка и имаме по-важни цели - предстоят местни избори, сериозна работа по издигане на кандидати на левицата за кметове и общински съветници. Корнелия Нинова получи огромно доверие от членовете и симпатизантите на партията", каза тя.
Весела Лечева подчерта, че с вчерашния конгрес е сложен край на опитите за налагане на внушението за ескалиращо напрежение в партията, което го няма в структурите. По думите й целта на тези опити е била да се премахне Корнелия Нинова и в удобен друг момент организаторите да се прегърнат с властта, защото според тях, ако БСП не е във властта, изчезва. "Конгресът показа, че няма противоборство на ядра. Гласуването показа, че Корнелия Нинова има огромна подкрепа", заяви Лечева и допълни, че една малка част от партията, бившият елит, има други цели. По думите й Нинова е започнала своя мандат при изключително ниски позиции на БСП, именно поради задкулисни договорки и тежкото наследство, което и е оставено.