Ангел Джамбазки: Между Охрид и Черно море живее един народ, граници да няма!

Няма никакво съмнение какъв е бил Гоце Делчев, но професори от Северна Македония подменят историята, каза Ангел Джамбазки


 С Волен Сидеров няма смисъл да говорим, но когато имам съдебно решение, ще ви запозная с него, каза той

Между Охрид и Черно море живее един народ и затова в наш интерес между нас граници да няма. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ евродепутатът Ангел Джамбазки.
Той влезе в студиото, за да коментира отказът на историкът от Република Северна Македония проф. Драги Георгиев. 
Ако българската страна настоява да се напише, че Гоце Делчев е български революционер, тогава няма да бъде постигнат резултат, каза професорът, който е ръководител на македонския екип в съвместната комисия, създаден по силата на Договора за добросъседство.
„Няма никакво съмнение какъв е бил Гоце Делчев. Историята не може да се променя. Както се самоопределя Гоце, такъв е той и нито проф. Драги, нито който и да било има право да променя това“, коментира евродепутатът. 
„Гоце Делчев пише до Никола Малешевски „Какво да правим, като сме се и българи и страдаме от една обща болест“. Странното е, че същият този Драги Георгиев е с българско име. След като един човек се е нарекъл българи по този начин и е бил български кадет, учител, а братята му са служили в Българската армия, загинали в български битки, кой е проф. Драги, че да променя историята“, попита Джамбазки.
„Като четете какво е писал този човек, все едно четете българските дейци от БСП от 40-те години на миналия век в навечерието на голямото предателство, което направиха“, добави той.
„Трябва да се промени начина, по който се разглежда историята. До 1944 година произхода и самосъзнанието на хората във Вардарска Македония са български. Имало е някой албанец, сърбин или турчин. След 1944-та започва форминето на политическата нация под давлението на Комунистическия интернационал и с предателството на БКП. В Северна Македония обаче продължава да живее огромна група българи по самосъзнание“, заяви заместник-председателят на ВМРО.
„Техните права и интереси ще бъдат защитени от нас. Докато има ВМРО историята ще бъде защитена. Не може да да издаваш посмъртно лична карта на човек, който се е самоопределил като друг. Няма македонска нация преди 1944 г.“, добави той.
След 10 години може би няма да преговаряме с проф. Драги, а с някой с албанска фамилия, коментира Джамбазки.
На въпроса дали ще съди Волен Сидеров за клевета той отговори, че когато имам съдебно решение, ще запознае журналистите с него. 
„Изборите свършиха. Каквото е трябвало, съм го казал. Не сме се виждали и не мисля, че има какво да обсъждаме със Сидеров“, каза още евродепутатът.
 


В категории: Политика