Лондон. Лондон и Москва обмислят възможностите за „размразяване“ на отношенията, включително идеята за организиране на среща между държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и британския премиер Тереза Май, съобщава националният ежедневник The Guardian. Тя може да се състои на форума на лидерите на Г-20, който ще се проведе в Япония в края на месеца, пояснява изданието.
Ако плановете бъдат реализира, това ще е първата среща на такова равнище след аферата „Скрипал“ от март 2018 г. Скандалът доведе до изгонването на 23 руски дипломати от Великобритания, последвано от експулсиране на същия брой британски дипломати от Русия.
Изгонването на британски дипломати сериозно повлия на способността на Великобритания да извършва дейност вътре в Русия.Москва затвори офисите на Британски съвет и дипломатическата мисия на страната в Санкт Петербург.
От редакцията обаче подчертават, че среща няма да бъде организирана, докато и двете страни не се убедят, че тя ще бъде продуктивна. Не е изключено Путин да предпочете да обърне страницата с Обединеното кралство след избирането на нов премиер в Лондон.
Борис Джонсън, лидер в надпреварата за председателския пост в Консервативната партия, остро критикува действията на Русия в Сирия като външен министър, но преди случая „Скрипал“ пътува до Москва, за да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров.
Срещата на върха на Г-20, която се провежда в Осака на 28-29 юни, вероятно ще бъде последният международен ангажимент за Тереза Мей, припомня вестникът.

Превод и редакция: Тереза Герова