Баща му работел в сектора, който охранява президентството и парламента

Печалбата на групата била около 100 000 лв. на месец

Служител на жандармерията е спипан да превозва в личния си автомобил 30 чувала тютюн за пушене, съобщиха от спецпрокуратурата.

Даниел Кьосев бил част от банда, която се занимавала с производството и разпространението на тютюн в цялата страна. В повечето случаи той транспортирал стоката униформен, за да не бъде проверяван от колегите си. Групата го ползвала като куриер.

Жандармеристът е от Симитли и в системата на МВР от 2015 г. Той бил арестуван в събота при акция, продължила през целия ден. Обискиран бил и апартаментът му в кв. “Ораново”, където живеел с приятелката си. След претърсването бил качен в полицейска кола и откаран в София.

По същото време полицаи имало и в къщата на баща му Васил Кьосев на ул. “Стара планина”. Той също бил служител на жандармерията и работел в сектора, който отговарял за охраната на сградите на президентството и парламента. Пред познати бащата твърдял, че няма представа за какво е акцията. Казвал, че при обиските в домовете не било намерено нищо съмнително.

Разследването

срещу

престъпната

група, която

наброява 11

души, започнало

през януари

след справка, изпратена от ГДБОП в спецпрокуратурата.

В нея имало информация, че бандата действала от началото на 2017 г. в цялата страна.

“Основната дейност била производство, държане и разпространение на тютюневи изделия без акцизен бандерол”, съобщи говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева в неделя.

В групата влизали хора от различни градове в страната - София, Благоевград, Сливен, Велико Търново, Перник, Кюстендил и Варна. Те били създали стройна организация, в която всеки имал конкретни функции.

“Бяха установени поименно всички участници и ролята им в престъпната структура, както и участието на служителя на МВР”, уточни зам.-шефът на ГДБОП Стоян Темелакиев.

След като станало ясно, че единият от членовете на групата е служител на дирекция “Жандармерия”, се включила и “Вътрешна сигурност” в МВР.

Първата част на акцията била на 12 юни в няколко области в страната. Били претърсени над 100 жилища и автомобили.

Разследващите открили

три нелегални

бази

със съоръжения

и машини за

обработка

на тютюн, неговото омекотяване, нарязване и пакетиране. Количеството на произвежданата стока било около един тон седмично.

Всяка база имала отговорник, който от своя страна създал мрежа от дилъри, разпространяващи тютюна на крайните клиенти.

В книжарница в Гоце Делчев пък били поръчвани етикети с надписи на известни марки на тютюнопроизводители.

При претърсването били иззети над 360 кг тютюн, тефтери, в които се водело т.нар. черно счетоводство, от които е видно, че в определени периоди

печалбата

била над

100 000 лв.

месечно. Част от членовете на групата били задържани в момент на производство.

Транспортирането на обработения тютюн се извършвало от т. нар. куриери, каквато функция изпълнявал и Кьосев. Нарязаният тютюн за пушене се продавал в разфасовки от по 1 кг на цена от 45 лв. за килограм.

Групата нанесла щета на държавния бюджет от избегнат акциз 3 млн. лева, изчислили от прокуратурата.

С постановление на водещия прокурор обвинения са повдигнати на 11 души.

В петък спецсъдът е оставил зад решетките петима, двама са под “домашен арест”, а трима са на свобода срещу парична гаранция.

В неделя бе внесено и искането полицаят Кьoсeв да остане в ареста, което беше уважено. 

“Тревожно е, че има служители на МВР с малък професионален стаж, които все още не са осъзнали, че служат на държавата. Към този момент няма данни за участие на други служители в подобна логистична дейност, каквато е била извършвана от него”, коментира шефът на дирекция “Вътрешна сигурност” Румен Ганев.