Добрият пример: Вижте обновената сграда на военното комендантство в Бургас

Фасадата на изоставената от години историческа постройка вече е напълно реновирана, предстои ремонт и на двора


Инвестицията е частна, но задава темпо за ремонта на занемарената ул. „Алеко Константинов” в центъра на града

„Топ грозотията на забравената от Общината улица”, която само допреди няколко месеца бе изоставената сграда на коменданството на ул. „Алеко Константинов” в центъра на Бургас, вече е почти напълно реставрирана и придава съвсем нов вид на малката търговска уличка край двора на СУ „Св.св. Кирил и Методий”.

В средата на март т.г. строителни работници започнаха да премахват покрива на сградата, което пробуди любопитството на мнозина бургазлии. Оказа се, че сградата е била придобита от местния бизнесмен Христо Тодоров – собственик на „Сити Билд” ЕООД, който се е ангажирал с реставрацията й в оригиналния й вид.

Топ грозотия: Дори фасадите на бургаската ул. „Алеко Константинов“ плачат за ремонт (СНИМКИ)

Днес от старата порутена постройка няма и помен. На нейно място гордо стои обновената фасада, чийто вид е запазен почти идентичен с оригинала. Дори цветът на старото военно комендантство – бледа охра – е запазен. Сменени са дограмите, входът е обновен, а репортер на Флагман.БГ видя днес, че дори и дворното място, скрито зад високата ограда, също се подготвя за основен ремонт.

Какво се случва със старото комендантство в Бургас? 

Вижте кой е купил Комендантството на пъпа на Бургас и под какви условия

Реновирането на сградата поставя първи стъпки към превръщането на китната, но изоставена уличка „Алеко Константинов” в занаятчийско кътче, което да привлича туристи.

В момента за жалост 100-метровата уличка, която както Флагман.БГ писа, има богата история, датираща още от края на 19 век, е в окаяно състояние.

Това обаче съвсем скоро ще се промени, след като проектът за нейната реновация бе одобрен още в края на м.г.

Реститутите на старите сгради по бул.”Алеко Богориди” само прибирали наемите, не могат да ги накарат да си поддържат фасадите

Хубавото е, че инициативата за освежаване на района този път стартира от частния сектор,  за разлика от случая с ремонта на бул. „Богориди”, когато се наложи Общината да накара собствениците на сгради да реновират фасадите им.
 


В категории: Бургас