Словашкият стартъп Danubia NanoTech спечели големия финал на най-големия конкурс за стартиращи компании от Централна и Източна Европа – PowerUp!, организиран от InnoEnergy. В надпреварата се включиха над 300 компании от 24 държави в Централна и Източна Европа. Компанията получи чек за 50 000 евро и възможност да се присъедини към престижния бизнес акселератор Highway® на InnoEnergy.

Спечелилият проект предлага решение за мониторинг на въздушната температура под формата на температурен сензор от графин. Този сензор е във формата на много тънък пласт, който може да се поставя върху всякакъв вид неметални повърхности. Тази технология е ценна за батериите за електрически превозни стредстава и за акумулаторите на мрежовите батерии, като допълнително удължава живота им.

 „Кандидатствахме в конкурса, защото търсехме подходящ инвеститор като InnoEnergy, който не само предоставя финансови инвестиции, но и подкрепя развитието на бизнеса ни чрез престижния си акселератор.“ – коментира Патрик Кризански, изпълнителен директор на Danubia NanoTech. „Изключително сме  развълнувани да финализираме работата си по крайния продукт, в центъра на което са нуждите на крайните потребители.“ – добави той.

Второто място и награда в размер на 10 000 евро беше присъдено на латвийските Atlant3D, които представиха 3D принтер за производство на микро и наночипове. Това уникално решение ще ускори прототипирането на микро- и наноустройства. Трето място и парична награда от 5 000 евро получи стартъпа  V-Chiller от Унгария. Те представиха революционно охлаждащо устройство, което може да охлажда консервирани напитки само за минута, благодарение на система за вакумно охлаждане с патентован екологичен охладител. Уредът работи с минимално количество енергия и има минимално негативно въздействие върху околната среда.

Големият финал на PowerUp се проведе в Краков по време на Impact’19, едно от най-ключовите икономически събития в Централна и Източна Европа. Панелът от съдии и по-широка аудитория се състоеше от инвеститори, представители на индустрията, експерти по чиста енергия и международни медии. 14 стартиращи фирми от България, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Сърбия, Литва, Латвия, Естония, Румъния, Хърватска, Турция и Гърция взеха участие във финала.

България беше представяна от проекта Green charger, който осигурява лесен достъп до станции за зареждане на електрически автомобили. Проектът бе представен от Росен Данчев, който спечели българския финал на конкурса, oрганизиран от Клийнтех България и InnoEnergy в средата на април. Green charger цели създаването на т.нар. Green Charger Network – система за зареждане на електрически автомобили  в цяла България. В основата на идеята е възможността за лесно плащане при зареждане посредством карта. Целта на Данчев и Green Charger е в началото да се наложат на българския пазар, а след това да преминат към Румъния, Гърция и Балканите, а впоследствие и в цяла Европа.

Марияна Хамънова, изпълнителен директор на Клийнтех България, официален партньор на InnoEnergy за страната и организатор на конкурса PowerUp

„Българският екип Green Charger, впечатли международното жури с бизнес потенциала на своя продукт. В момента, съвместно с InnoEnergy, разглеждаме възможности за инвестиране и подкрепа на екипа в международен план. Продължаваме работата и с останалите екипи, участвали в българския формат на състезанието, в подготовка за привличане на инвестиции и излизане на пазара. Допълнително, работата ни с EIT InnoEnergy за българския пазар се разраства, като в следващите няколко месеца ще стартираме засилена кампания за колаборация с местни бизнес партньори в подкрепа на стартиращите предприятия и внедряване на иновативни модели за ресурсна и енергийна ефективност. Продължаваме да засилваме и партньорствата с българските публични институции в подкрепа на устойчивата и иновативна екосистема.“

“Струва се да се подчертае, че ролята на PowerUp! не е само от сферата на енергийните компании: тя е отворена и за решения, фокусирани върху мобилността, технологиите за чист въздух, отоплението, чистите и интелигентните технологии. Това, което ни отличава от другите конкурси е, че освен финансовите награди, участниците имат възможност да разчитат на цялостната ни подкрепа и предприемаческо ноу-хау, за да помогнат на продуктите и услугите си да достигнат до следващо ниво.“ – заяви Джейкъб Милър, изпълнителен директор на InnoEnergy за Централна Европа.

И големият финал в Краков, и локалните финали бяха предшествани от двудневни уъркшопове, водени от известни бизнес ментори и треньори. Там участниците имаха възможността да проверят своите бизнес модели и да ги приведат в съответствие с пазарните очаквания, както и да подобрят презентационните си умения.

За първи път в историята на състезанието, беше връчена допълнителна награда за чист въздух, подходяща за компании, желаещи да демонстрират иновации и новаторска мисъл в инициативите за чист въздух.  Това отличие бе присъдено на Roofit.solar от Естония, които представиха нов вид соларен панел, който съчетава обикновен покривен материал с фотоволтаични модули.  Награда бе спонсорирана от Veolia, компания с фокус върху създаването, разработването и прилагането на решения, които допринасят за устойчивото развитие на градовете.

„Качеството на въздуха е едно от най-важните предизвикателства пред местните власти и индустрията в Полша. Ето защо всички решения, допринасящи за неговото подобряване, заслужават признание и подкрепа. Радостни сме, че новите компании създават нови технологии в тази област и споделят нашите ценности и се грижат за околната среда.“ – коментира Фабиен Ферер – заместник-изпълнителен директор на Veolia Group в Полша.

Майкъл Маковиак, ръководител на иновациите на RAFAKO S.A. подчерта: „Състезанието ни дава страхотен шанс да научим за последните тенденции и технологии в сфери, близки на нашата. Голяма част от проектите обещават да направят реална промяна за бъдещето на планетата ни. Това включва електромобилност, възобновяеми енергийни източници, алтернативни горива или съхраняване на енергия. PowerUp e чудесна възможност да споделим знания и опит с други партньори на конкурса.“

“Търсим решения за газ и въглища, топлинна енергия, възобновяема енергия, електронна мобилност, енергийна ефективност и обслужване на клиенти “– добави Емануела Волпе, главен директор иновации на DTEK.

Фезал Окюр, главен директор на „Стратегия и бизнес развитие“ в Enerjisa Enerji A.Ş. заяви: „Ние вярваме, че истински устойчивите решения могат да бъдат създадени само чрез партньорства с всички заинтересовани страни. Иновативни и гъвкави решения за важни въпроси свързани с урбанизацията са сред нашите цели. Горди сме да бъдем част от състезанието PowerUp!, което обединява стартиращи компании с идеи в цяла Европа!“

Водещ на големия финал бе Ли Рич, журналист, познат като водещ на BBC News Click по Radio 5. Сред гостите на събитието имаше и предишни победители от състезанието на InnoEnergy, включително HYGEN, Gradis и Skeleton Technologies. Те обсъдиха подробно с новите участници как състезанието PowerUp! им е помогнало да развият своите идеи и да ги превърнат в успешни такива.

InnoEnergy се подкрепя от EIT, организация на Европейския съюз.