Земята се върти. Слънцето се показва на хоризонта сутринта, вечерта залязва. Целият ни живот е построен около този цикъл. Денонощието е разделено на часове, минути и секунди. Използваме часовници, за да измерваме времето. На някои места по света обаче слънцето изгрява само един път в годината и залязва един път в годината. Наложилата се концепция за ден и нощ не работи там. Едно такова място сега обмисля да прати времето в историята.

Идеята е на норвежеца Kjell Ove Hveding (вторият на снимката, от ляво надясно), който живее на север от Арктичния кръг, в норвежкия град Sommarøy. Тя набира все повече популярност и е отразена от държавната информационна агенция и поне един от големите вестници в страната.

Hveding е провел среща с депутат от региона, на който е връчил петиция по повода. Мотивацията изглежда е да направи града място, в което хората могат да правят каквото си поискат, когато си поискат.

„Трябва да ходим на работа, дори след работа часовникът отнема от нашето време. Трябва да направя това, наистина трябва. Моят опит показва, че хората са забравили как да бъдат импулсивни, да решат, че времето е хубаво, че слънцето блести, да живеят, дори да е 3 сутринта.“, разказва той пред Gizmodo.

Предложението му не е описано в много детайли. Страничен наблюдател не може да определи колко сериозно е то. Но трябва да отбележим нещо. Като цяло концепцията за времето и отчитането му е важна. В Европа дискусията за лятното часово време беше много активна. Тя обаче не се отразява по никакъв начин на жителите на Sommarøy, защото те виждат само по един изгрев и един залез всяка година.

Тази промяна ще позволи на магазините да работят винаги, когато поискат, според нуждите на хората. Бизнесът няма да работи според традиционния график, който всъщност тук не изглежда толкова традиционен. Определено това не е начин на живот, който е подходящ за всички. В това населено място обаче има само 321 жители. Подходящо е да се опита нещо подобно.

Могат ли хората наистина да захвърлят часовниците?

Най-вероятно не. Дори група хора да се отърве от концепцията за време, за да живее по-свободно, светът ще продължи да се върти около часове и минути. Ще продължи да се върти около деня и нощта на всяко едно друго място по света. За добро или лошо, отношенията с останалите ще продължат да се базират на тяхното време, а не на локалното ново. Всички обществени услуги разчитат на времето – транспортът е очевиден пример.

По време на едно от интервютата  по темата самият Hveding трябва да си хване самолета. Това трудно би се случило без традиционния часовник с традиционното време.

Ами здравето?

„Човечеството не е еволюирало в Арктика. Телата ни са адаптирани за 24-часов цикъл на живот. Не можем да вървим срещу еволюцията. Точно това правят такива идеи на такива места. Не сме програмирани така. Дори хората на тези места компенсират липсата на нощ чрез затъмняване на дома си, когато се предполага, че е време за сън. Те също са свикнали на този режим, макар и да не го осъзнават.“, разказва Hanne Hoffman, асистент професор по животинска наука, която изучава циркадния ритъм.

Много хормони и метаболитни процеси отговарят на светлината и времето. Казват на тялото как да функционира в различните части от денонощието. Дори за процеси, за които не си мислим – например храносмилането и регулирането на телесната температура. Всички те са свързани с този ритъм. Живеейки в несъответствие с него, карайки тялото да работи по различен график от този на ума, ние се подлагаме на риск. Това може да доведе дори до заболяване, продължава да обяснява тя.

Тя е притеснена най-вече за децата, които вече се изправят пред промени в техния циркаден ритъм, когато влизат в пубертета. Подобна промяна може да доведе до проблеми за тях в училище.

Има и нещо друго

Експерименти показват, че ритъмът на хората не се губи при липсата на светлина. Ученият Nicola Smyllie от Лабораторията по молекулярна биология MRC в Обединеното кралство припомня случая на Michel Siffre (повече за това тук). Той се е влязъл в тъмна пещера и е седял там с месеци. Да,графикът му е натрупал някакво разминаване с този на хората отвъд, но ритъмът му продължава да бъде на приблизително 24-часови цикли. Това е закодирано в нас и е невъзможно да се промени просто така.

Просто този начин на живот се е настанил удобно в съзнанието ни, без да има намерението да ходи никъде. Да, едва ли е перфектен, няма нищо съвършено, поне за сега, но изглежда достатъчно добър за нашите нужди.

Едва ли е възможно цялото човечество да заживее по друг начин. Да може и да е интересно да опитаме да го направим за седмица-две, чисто експериментално и за забавление. Всичко отвъд това е по-скоро лудост.

Hveding иска хората да погледнат през неговата перспектива за по-спокоен, но и по-импулсивен живот. Да, със сигурност ще го направим, със сигурност ще се замислим, но едва ли нещо повече от това ще се случи.

Какви са вашите разсъждения по темата? Всичко наред ли е с времето, което познаваме и използваме? Струва ли си да опитаме нещо различно? Ще подобри ли, или ще влоши здравето и производителността ни? Има ли нещо друго, което смятате, че трябва да променим, за да живеем по-добре?