САЩ удължиха с още три месеца разрешението за Ирак да внася газ от Иран за производство на електроенергия въпреки санкциите срещу Техеран, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Багдад има крайно голяма нужда от иранските енергоносители през горещия летен период, когато потреблението на електричество рязко се увеличава, предава БТА.

Ирак получава от Иран 28 млн. куб. метра газ дневно, които са предназначени за електроцентралите му.

Хроничният недостиг на електроенергия често оставя иракските граждани без ток за 20 часа в денонощие. Миналата година спиранията на тока станаха основна причина за масови протести в южната част на страната.

Според източник на Ройтерс изключението от американския санкционен режим е било предоставено в телефонен разговор между иракския премиер Адел Абдел Махди и държавния секретар Майк Помпейо.

Ирак за първи път получи изключение от режима за внос на електроенергия от Иран, след като Вашингтон наложи санкции срещу иранския петролен сектор през ноември. Багдад няколко пъти получи изключения от ограниченията, макар да бе призован от американските власти да развие собствена енергийна инфраструктура, за да намали зависимостта си от иранския енергиен внос.

Ирак разчита силно на иранския газ за захранване на няколко електроцентрали. Макар страната да има едни от най-големите залежи на природен газ в света, разработването на залежите напредва бавно и Багдад разчита на Иран за газ и електроенергия.