На официална церемония днес бе открита ремонтираната 6-вековна Ески джамия в Хасково.

Джамията е на 625 години, като е сред най-старата в страната и на Балканите. Обявена е и за паметник на културата от местно значение. Ремонтът на мюсюлманския храм продължи близо 2 години. Районният мюфтия на Хасково Басри ЕминЕфенди благодари на всички, които са помогнали за извършването на ремонта.

На церемонията присъстваха и високо поставени лица, сред които главният мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи, Ръководителят на Комитета по религиозните въпроси /Дианет/ на Турция проф.д-р Али Ербаш, посланикът на Турция д-р Хасан Улусой, генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, заместник-областният управител д-р Стефка Здравкова, кметът на Хасково Добри Беливанов,главни мюфтии от Балканите, районните мюфтии в България.

В речта си Ербаш предаде и поздравленията от турския държавен глава Реджеп Ердоган. Слово произнесе и кметът Добри Беливанов.

Дианетът е ключова институция в Турция със 117 000 служители. Бюджетът на този комитет по религиозните въпроси за 2019 г. е 2,1 млрд.лири и е 5 пъти по-голям от този на MIT – агенцията за разузнаването. Държавната му издръжка за тази година бе увеличена с 34,4%, докато тази за министерството на науката и технологиите бе орязана с 56%.

След това всички влязоха в храма за молитва.

Ръководителят на Комитета по религиозните въпроси /Дианет/ на Турция проф.д-р Али Ербаш
Районният мюфтия на Хасково Басри ЕминЕфенди