Откриха Дните на Австрия в Бургас с феноменален концерт на музиканти от Виенската филхармония

Официални гости на откриването на фестивала бяха г-жа Андреа Вике, посланик на Австрия в България(снимката горе вляво), зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева, почетният консул на Австрия Радостина Иванова и почетният консул на Румъния Евгения Попеску


Фестивалът ще продължи до 20 юни и ще е под мотото „140 години от установяването на дипломатическите отношения между Австрия и България"

С виртуозен концерт на Филхармоничен клавирен квинтет „Piano Strings“ в Драматичен театър „Адриана Будевска“ бяха открити Дните на Австрия в Бургас.

Фестивалът ще продължи до 20 юни и ще е под мотото „140 години от установяването на дипломатическите отношения между Австрия и България“.

Сред официалните гости на събитието бяха н.пр.г-жа Андреа Вике, посланик на Австрия в България, почетният консул на Австрия в Бургас, Добрич и Варна гл.ас.д-р Радостина Иванова, почетният консул на Румъния в Бургас г-жа Евгения Попеску, зам.-кметът по образование и култура на Община Бургас г-жа Йорданка Ананиева, ректорът на Бургаския свободен университет проф. дпн Галя Христозова, директорът на Регионалния исторически музей Милен Николов, председателят на Окръжния съд Росица Темелкова и други представители на обеществения елит в региона.

Посланикът на Австрия в България н.пр.Андреа Вике(вляво), почетният консул на Австрия в Бургас гл.ас.д-р Радостина Иванова(в средата) и зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева

Концертът на клавирния и струнен квинтет - музикантиоот Виенската филхармония напълни залата на ДТ „Адриана Будевска“. Харалд Крумпьок - цигулка, Клеменс Флидер - цигулка, Роберт Бауерщатер -  виола, Рафаел Флидер - цигулка, както и невероятната пианистка от български произход Сребра Гелева впечатлиха взискателната публика и дадоха добро начало на Дните на Австрия в Бургас.

„Австрийските музикални седмици се провеждат за 23-ти път. Фестивалът се превърна в запазен знак за особеното качество на австрийско-българските отношения в областта на културата. Благодарение на изключителната подкрепа на Виенския клуб, както и на водещи български и австрийски фирми, успяваме да ви предоставим много интересна програма. Бих искала да благодаря на всички наши партньори, особено на Община Бургас и лично на г-н Димитър Маджаров (директор на ОП Летен театър) за помощта, която ни оказа за Дните на Австрия в Бургас, както и на г-жа Радостина Иванова, почетен консул на Австрия“, каза посланикът на Австрия н.пр.г-жа Андреа Вике пред пълната зала в Бургас.

Очаквайте след малко интервю с г-жа Андреа Вике - изключителна личност, която добре владее български език, музикален експерт, филолог, енциклопедист.

Почетният консул на Австрия в Бургас Радостина Иванова(вляво) и ръководителят на дипломатическата мисия на Румъния в Бургас - Евгения Попеску(вдясно)

Програмата на Фестивала ще продължи през следващите дни в експоцентър "Флора" със следните събития:

17 юни /понеделник/

18:30 часа - зала 2

Прожекция на филма "Гуча": Жулиета, бяло момиче, се влюбва в смуглия Ромео - виртуозен тромпетист от цигански оркестър. Баща й Сачмо, лидер на съперническия бенд от бели музиканти, никак не се радва на цвета на кожата на Ромео. На предстоящия Фестивал на тромпетистите Ромео ще трябва да докаже на Сачмо, че талантът му го прави подходящия човек за неговата дъщеря. Сачмо е склонен да превъзмогне предразсъдъците си и да даде дъщеря си на младия ром, ако той докаже, че е по-добър от него. Нещата се усложняват, когато Роки - полубратът на Ромео, подкупва членовете на оркестъра да се застъпят за него пред баща му, и той, а не Ромео, да свири като водещ тромпетист на състезанието.

Вход свободен!

19 юни /сряда/

19:00 часа - зала 2

Театрална постановка на НЕГ "Гьоте" - Бургас

Тема: "Мисли и действай зелено!"

Заглавие на постановката: "30 минути!"

Вход свободен!

20 юни /четвъртък/

18:30 часа - зала 2

Учители и ученици представят "Виенски класици"

С участието на: ДАНИЕЛА ГЕОРГИЕВА-СТОЯНОВА – актриса, КРАСИМИРА КРЪСТЕВА – флейта, СИМЕОН КАВАЛДЖИЕВ – кларинет, БЛАГОВЕСТА РЯДКОВА – пиано, УЧЕНИЦИ ОТ НУМСИ "Проф. П. ВЛАДИГЕРОВ" - Бургас

Вход свободен!

 




В категории: Бургас