Толкова неща са се изписали през последните години за правилното хранене, че хората вече тотално започват да се объркват.

Учени от Япония са провели ново проучване и са установили, че за здравето е важно не само какво ядем, а и по какъв начин го правим и колко "омитаме" чинията пред себе си. 

В изследването са взели участие 183 възрастни за период от пет години. Те били разделени на три групи. Такива, които ядат бързо, бавно и с нормален темп. Доброволците попълнили и въпросник за общото им здравословно състояние. 

След 5 години 84 пациента са развили метаболитен синдром. Метаболитният синдром представлява повишено кръвно, висока захар, наднормено тегло и ниски нива на HDL холестерол.

Резултатите от проучването сочат, че повече от пациентите с метаболитен синдром са били от групата "бързо хранещи се". Тези, които се хранят „на крак“ имат 89% по-голям риск от развитие на метаболитен синдром, отколкото тези, които ядат по-бавно.

През тези пет години доброволците от групата, която яде "бързо", са натрупали излишни килограми, и са имали високи нива на кръвната захар 

Лекарите казват, че това е свързано с факта, че на мозъка отнема известно време, за да асимилира факта, че сме сити, и докато това не се случи, продължаваме да ядем.

“Когато хората ядат бързо, те продължават да ядат и след като престанат да чувстват глад”, казва д-р Такаюки Ямаи от университета в Хирошима, който ръководи въпросното изследване.

“Също така, при хората, които ядат бързо, нивата на кръвната захар са по-значителни и това може да доведе до инсулинова резистентност.”/zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!