Железниците са европейски приоритет и с всички целенасочени мултимилиардни инвестиции в цялата Европа, това е бъдещето. Това коментира в сутрешния блок на bTV Росен Желязков - министър на транспорта.
 
По думите му в голяма си част трасето София - Бургас е готово. Остава участъкът Елин Пелин - Костенец. Голяма инвестиция ще се направи и в пътния възел в Пловдив, каза министърът.

На въпрос кой ще гарантира сигурността на пътници във влака и на кондукторите Желязков отговори: “Причините са дълбоко социални. За тези инциденти превенцията е дългосрочна политиката, с предпоставките, които водят до това нещо. С МВР имаме добро взаимодействие.”

До края на този месец ще бъде анонсирана новата система за закупуване на билети за БДЖ. Контролът ще бъде значително подобрен, заяви Росен Желязков.

Във връзка със зачестилите инциденти с малки самолети, той коментира, че има текучество на състава, който осъществява надзор на малките самолети. Трябва да има ясен поглед върху стимулите за задържане на персонал, каза той.
Темата за човешкия ресурс е много важен във всички сектори. Заплатите на инспекторите са много по-ниски от тези на пилотите, каза министърът.