Артисти прекосяват океани, за да участват в „Атлиманска огърлица“ в Китен

За осмото издание на най-пъстрия фестивал ще се включи състав от Канада, стана ясно на пресконференция, проведена в община Приморско


Тази година специалната награда „Атлиманска огърлица“ – огърлие“ за съществен принос в организацията се присъжда на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков

От тази вечер Китен ще бъде още по-пъстър и цветен. Фолклорни състави от цял свят дойдоха в града, за да станат част от осмото издание на издание на Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица 2019“ , който се провежда под патронажа на кмета на община Приморско д-р Димитър Германов. Официалният старт на фестивала ще бъде даден днес, /12 юни/, от 18.00 часа на сцената в морския парк в Китен.

В изложбената зала в сградата на Общината се събраха организатори, жури, участници и гости на един от емблематичните за морската община фолклорни фестивали, за да дадат старт на фолклорния празник. Приветствие поднесе основателят и директор на МФФ „Атлиманска огърлица“ – странджанската народна певица Златка Ставрева.

Тя благодари на всички, съпричастни към организацията на фестивала и показа част от отличията, с които ще бъдат наградени  участниците.

Поздравления към присъстващите поднесоха секретарят на община Приморско Мария Георгиева и кметът на Китен Катя Вълчева.

„Щастлива съм, че за поредна година имам удоволствието да ви поздравя с добре дошли на територията на община Приморско. Всяка година фестивалът се радва на все по-голям интерес. Пожелавам на всички участници добро представяне, незабравими моменти с „Атлиманска огърлица“, каза секретарят на община Приморско Мария Георгиева. 

Кметът на Китен Катя от своя страна поздрави всички участници и благодари на организаторите за неуморната работа и емоция, която влагат в провеждането на фестивала.

Фестивалът е част от културния календар на Община Приморско, включен е и в календарите на Министерството на културата и Министерството на туризма. Мотото му тази година е: „Българското фолклорно изкуство – символ на България и света“.

В четирите фестивални дни на сцената в Китен ще излязат на 250 участници от България, Русия, Казакстан, Беларус Македония, Канада, Украйна и Сърбия.

Всяка година за съществен принос в организацията и съпричастност към фолклорния фестивал се връчва специална награда „Атлиманска огърлица – огърлие“ и диплом. Тази година тя отива при областния управител на област Бургас Вълчо Чолаков. Наградата ще му бъде връчена при официалното откриване на фолклорната фиеста.

Престижният фестивал ще продължи до неделя 16 юни.




В категории: Приморско