Известният преподавател по физика и приложна математика Теодосий Теодосиев беше удостоен днес в Русе с плакет на Фонд „Математика на бъдещето”.

Той пристигна в града по покана на Фонда, за да се срещне с учениците и преподавателите от МГ „Баба Тонка” – Русе.  Теодосиев получи приза за високите постижения на неговите възпитаници и за издигане авторитета на страната ни в международен план.

В началото на срещата беше прожектиран документалният филм на Николай Василев „Формулата на Тео”. Лентата представя известния физик Теодосий Теодосиев, който през последните 40 години се е отдал на мисията да създава таланти в областта на физиката. Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а университети като Харвард и Принстън се състезават за тях. Затова го наричат „Златния физик на България”.

След прожекцията, всички присъстващи  имаха възможност да зададат своите въпроси на един от най-вдъхновяващите съвременни преподаватели. Много от учениците проявиха интерес как могат да се запишат в школата му и не пропуснаха да се снимат с него.

Русенската математическа гимназия е първата в страната, която кани Теодосиев за представяне на филма за него и за среща с възпитаниците и преподавателите в училището.