Пловдив. По 3-4 отказа годишно дава на работодатели Инспекцията по труда за наемането на работа на лица под 18 години. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив директорът на Инспекцията по труда Атанас Чернаев. Тези откази са свързани най-вече с наемането за дейност, която е в Наредбата на забранените дейности за такива лица. „Там фигурират около 40 такива дейности. Това е най-вече работа с опасни вещества, която уврежда здравето и психиката на младежите на тази възраст. В повечето от случаите отказите касаят наемането на работа за водно спасяване. По Наредба това е също забранена дейност за непълнолетни лица“, посочи Атанас Чернаев.
През миналата година Инспекцията по труда в Пловдив е изпратила до прокуратурата 7 случая, в които не е било поискано разрешение за наемане на работа на непълнолетни лица и те са работили без трудови договори. Наемането на работа на лица под 18 години без разрешение е престъпление, което подлежи на наказателно преследване.
„Около 300-400 са разрешенията, които Инспекцията в Пловдив дава годишно за наемане на лица, ненавършили 18 години. По морето в силния сезон разрешенията са почти пет пъти повече“, каза още Чернаев. Става дума за работа като сервитьори, бармани и продавачи.
По думите на Атанас Чернаев през миналата година е имало и друго нарушение, свързано с ползването на отпуск от непълнолетно лице. „Тук разпоредбите също са по-различни. Лицето е използвало стандартния отпуск от 20 дни, а по Закон той трябва да е 26 работни дни за лица, ненавършили 18 години“, каза Чернаев. Трябва да се знае още, че работното време на такива лица е 7 часа, а не 8 часа. За лицата, които са между 15 и 16 години има разлика и при определянето на границите за нощен труд. Те се фиксират между времето от 20 часа до 6 часа сутринта. Този труд е забранен за тези лица. За лицата над 16 години и ненавършили 18 години нощният труд е забранен за времето от 22 часа до 6 часа сутринта.
Цветана ТОНЧЕВА