Токио. Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе предприе посещение в Техеран, за да се опита да допринесе за отслабването на напрежението между САЩ и Иран, което ескалира след решението на Вашингтон да излезе от споразумението за ядрената програма на близкоизточната държава, отбелязва вестник The Asahi Shimbun.
Пътуването на Абе е най-сериозното усилие за уреждане на проблема след изострянето му. Посещението му е първото на японски премиер в Иран за последните 40 г., но остава под въпрос дали лидерът на кабинета в Токио ще се завърне у дома с успех.
Иран заплашва да възстанови обогатяването на уран до нивата, които ще му гарантират възможност за производство на оръжия, ако европейските съюзници не му предложат нови условия. Президентът на САЩ Доналд Тръмп казва, че иска да преговаря с Техеран, но същевременно наложи санкции, които доведоха до срив на иранската валута и износа на петрол от страната.
САЩ дислоцираха самолетоносач и стратегически бомбардировачи B-52 в региона, заедно със стотици войници в допълнение на десетките хиляди, които вече са разположени в Близкия изток. Вашингтон обвинява Техеран за загадъчната атака срещу петролни танкери край бреговете на Обединените арабски емирства, докато подкрепените от Иран бунтовници в Йемен продължават да извършват координирани атаки срещу Саудитска Арабия.
Залозите, според анализаторите, не биха могли да бъдат по-високи.
„Отиването в Иран не решава никакъв проблем", подчерта Казуо Такахаши, професор по международна политика и експерт по Близкия изток. „Той ще трябва да помогне за отварянето на диалог между САЩ и Иран и това може да бъде голям риск".
Ядрената сделка с Иран, договорена през 2015 г. с Китай, Русия, Франция, Германия, Обединеното кралство и САЩ, предвижда Техеран да ограничи обогатяването на уран срещу премахване на осакатяващите икономиката й западни санкции. Западните сили се опасяват, че атомната програма на Иран може да й позволи да изгради ядрени оръжия, въпреки че Иран отдавна настоява, че тя е за мирни цели.

Превод и редакция: Тереза Герова