Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри единодушно резолюция, в която се съдържа призив за цялостно налагане на санкции спрямо Турция в рамките на приетия през 2017 г. закон "За противодействие на противниците на Америка чрез санкции" (CAATSA), ако Анкара получи руските зенитно-ракетни системи С-400, предадоха осведомителните агенции.

В резолюцията, одобрена вчера, се съдържа призив към американския президент Доналд Тръмп за налагане на санкции в съответствие със закона CAATSA, ако турското правителство не отмени решението за купуване на руските системи С-400. Конгресмените осъждат тази сделка и смятат, че тя "поставя под заплаха целостта на американско-турския съюз и подкопава НАТО".

Турция, изглежда, ще купи противоракетните системи С-400 въпреки предупрежденията от страна на Съединените щати. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви наскоро, че е изключено Турция да се откаже от сделката си с Москва.

САЩ смятат, че закупуването на ракетни системи С-400 ще застраши сигурността в НАТО и програмата Ф-35, която е гордост на американската бойна авиация. Турски пилоти вече не участват в обучителните програми с изтребители Ф-35 в щата Аризона, заявиха източници от Пентагона. Анкара обаче не показва признаци, че ще се откаже от сделката с Москва.