Канадският парламент одобри законопроект за забрана на улавянето и развъждането на морски бозайници като китовете и делфините. Решението беше приветствано от активистите за правата на животните, съобщава БГНЕС.

Законопроектът, предложен за първи път през 2015 г. и сега очакващ символично кралско одобрение, няма да се прилага с обратна сила, което означава, че морски бозайници, които понастоящем са в плен, могат да останат. Забраната обаче съдържа изключения за морските бозайници, които се нуждаят от рехабилитация след нараняване или в други случаи, разрешени от властите.

"Това е толкова важен закон, защото забранява размножаването, като същевременно по този начин дава ясно да се разбере, че китовете и делфините, които в момента се държат в малки аквариуми в Канада, са последното подобно поколение. Надяваме се, че сега други страни ще последват примера на Канада и че туристическите компании също ще осъзнаят намаляващия интерес към тези видове атракции", посочва Мелиса Матлоу, директор на кампанията на Световната организация за защита на животните в Канада.

"Канада сега е една от 11-те водещи държави, които са заели прогресивна позиция срещу отглеждането и развъждането на китове и делфини за развлечения, като Коста Рика и Чили са сред останалите страни, взели подобно решение“, заяви говорителката на групата за правата на животните Нина Деврис.

През последните години нараства негативната реакция срещу тематичните паркове, които показват китове и делфини.

Миналата година британският туроператор „Томас Кук“ обяви, че ще спре да продава екскурзии до паркове за животни, които показват косатки. „Марин ленд“ в Ниагарския водопад и Ванкувърския аквариум са единствените съоръжения в Канада с морски бозайници в плен.