Може ли да се пие вода по време на хранене, как да се подобри обмяната на веществата, с какво е най-добре да комбинираме алкохола, за да намалим натоварването върху бъбреците и за какво сигнализира постоянната умора? Отговорите на тези въпроси ще научите в тази статия.

Всички отдавна са разбрали, че здравето зависи до голяма степен от количеството и качеството на водата, която пием, но все още остават някои въпроси по тази тема: от колко литра течност се нуждае човек всеки ден, вредни ли са газираните води и дали е възможно да се пие минерална вода, без препоръки на лекаря? Ето и съветите на специалистите по здравословно хранене и диетология.

Ние си мислим: Не трябва да се пие вода по време на хранене. Течността разрежда стомашния сок и по този начин се потиска процесът на храносмилане.

В действителност: Абсолютно безопасно е да се пие вода преди и по време на хранене - около една чаша (150-200 мл). Може и по-малко, повече - не си струва. Веднага след хранене е по-добре да се въздържате от прием на течности в продължение на поне 20 минути, тъй като тя може наистина да разреди концентрацията на стомашния сок и да влоши храносмилателния процес. Тази препоръка е особено важна за тези, които страдат от гастрит, гастродуоденит и др.

Отбелязваме, че има така наречените хора със “суха уста”, които отделят малко слюнка. Те може да пият спокойно вода по време, преди и след хранене.

Ние си мислим: Ако изпием чаша вода половин час преди хранене, ще ядем по-малко.

Всъщност: Правилно е! Когато водата навлезе в стомаха, реагират обемните му рецептори и се появява усещането, че вече сме се нахранили, чувството за глад се притъпява. Това дава възможност за по-добър контрол върху избора на храна и нейния обем в момента, в който седнете на масата.

Ние си мислим: Сутрин трябва да се изпива по една чаша вода, за да се стартира работата на стомаха.

Всъщност: Да, като най-добре в този случай действа алкализираната вода, която може да се получи с добавянето на лимон или джинджифил. Ако изпиете чаша такава течност сутрин, тя перфектно ще стартира работата на стомаха и метаболитните процеси. Между другото, желателно е водата да е топла.

Има и друга възможност: накиснете парченце лимон вечерта с кората в чаша вода и започнете деня си само с такава напитка. Това също ще увеличи метаболизма ви.

Ние си мислим: Всеки ден на един килограм тегло трябва да се пият по 30 мл вода.

Всъщност: Това е приблизителна формула за изчисление и, разбира се, можете да я следвате, но има и изключения. Ако навън е горещо, най-вероятно ще се нуждаете от повече вода, а освен това всеки от нас има свои индивидуални характеристики и цифрата може да се увеличи почти 1,5 пъти. Най-точната информация за необходимото количество вода дава само биоимпедансът. Ако не е възможно да се извърши такова изследване, обърнете внимание на индиректните признаци, които показват липса на течност в тялото: повишено образуване на отоци (особено вечер, често подуване на краката), главоболие, умора, нарушения в работата на червата - особено склонност към запек и др.

Ние си мислим: Високоминерализираната вода може да се пие всеки ден.

Всъщност: По-добре е да се пие такава вода според предписанията на лекар. Тя може да съдържа различни елементи: карбонат, магнезий, калций и др. Ако се увлечете, един ден ще провокирате появата на камъни в бъбреците. Безопасната консумация на такава минерална вода е една чаша на ден, не повече или дори по-малко. Ако искате да пиете по-големи количества, трябва да се консултирате с лекар и да действате по определена схема, подходяща за един или друг вид минерална вода.

Ние си мислим: Газираната минерална вода е вредна за стомаха.

Всъщност: Тук мненията на специалистите се различават. Някои учени смятат, че тя дразни изключително много стомашната лигавица и че дори може да предизвика развитието на гастрит. Но други смятат, че пиенето на малки количества газирана минерална вода е полезно, особено за хора с намален апетит, защото увеличава желанието им да се хранят. Във всеки случай не бихме ви посъветвали да злоупотребявате с такава напитка: пийте не повече от една чаша на ден. Също така е много важно да се прави това през интервалите между храненията, а не по време на хранене. В противен случай може да предизвикате повишено образуване на газове, влошаване на храносмилането и на микрофлората на стомаха.

Ние си мислим: Твърде горещата и студена вода влияят неблагоприятно на храносмилателната система и може да причинят рак.

Всъщност: От гледна точка на основата на доказателствата медицина, няма данни за това. Какво се случва, когато пиете такава вода? Организмът започва да изразходва собствената си енергия, за да доведе температурата й до нормално състояние. Например, ако пиете твърде студена вода, ще се нуждаете от енергия, за да я затоплите, и едва след това организмът ще я абсорбира. Подобен механизъм действа и когато пиете топла вода. Тук няма нищо опасно.

Ние си мислим: Размразената вода е най-полезна за организма ни.

Всъщност: На практика, с помощта на замразяване и последващо размразяване, получаваме почти дестилирана вода, която е максимално пречистена от всички примеси. Водата, която се е стопила най-напред, се счита за лека, основната й част съдържа хубава вода, а в останалата се предполага, че се съдържат концентрирани различни тежки метали и други отпадъци и, съответно не трябва да се пие.

Естествено, няма нищо лошо в тази схема, само плюсове. Всъщност, съвременните филтри дават възможност за постигане на подобен почистващ ефект с по-малки сили, така че не виждаме много смисъл в замразяването и размразяването на водата.

Ние си мислим: По-добре е да се пие кафето с вода.

Всъщност: Това е така. Тази напитка за 80% от хората е доста силен диуретик. Като профилактика на дехидратацията се препоръчва да се пие кафето с чаша вода. Дори, ако говорим само за около 50 милилитра от тази ободряваща напитка. Съсредоточете се върху степента на силата на напитката: колкото по-силно е кафето, толкова повече вода ви е необходима.

С алкохола ситуацията е подобна. Препоръчва се също да се пие вода. Така веднага убивате с “един удар - два заека”: понижавате концентрацията на алкохола и помагате на бъбреците си да се справят с натоварването, което алкохолът винаги дава. Идеалният вариант е да пиете вода заедно с алкохола. Можете да я налеете в отделна чаша или дори да я долеете в чашата с питието.

Ние си мислим: Водата почиства организма от токсините.

Всъщност: Това се случва всеки път, когато уринирате. Урината представлява продукти от обмяната на веществата, разтворени във вода.

Отделянето им е в резултат от нормалната бъбречна функция.

Ако в тялото няма достатъчно вода, бъбреците са принудени да решат проблема като отделят силно концентрирана урина (тогава тя е тъмно жълта или оранжева), и това може да доведе до образуването на камъни в бъбреците.

Но, ако пиете повече от нормалното, това няма да ускори работата на бъбреците и няма да доведе до допълнително почистване на тялото. Само същото количество метаболитни продукти ще се разтварят в повече вода.

Постоянното прекомерно натоварване на бъбреците, вследствие на пиенето на големи количества вода, е вредно.

Милена ВАСИЛЕВА