Пловдив. 14-то поредно издание на Деня на репродуктивното здраве ще се проведе в Пловдив. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организаторите от сдружение „Зачатие“. Форумът ще се проведе на 8 юни, като откриването ще е от 11.00 часа в зала „Проф. арх. Йолов“ на хотел „Тримонциум“. Като официални гости на събитието са поканени инж. Иван Тотев, кмет на град Пловдив, Савина Петкова, председател на Общински съвет – Пловдив, Султанка Петрова, зам. министър на труда и социалната политика, д-р Мария Георгиева – директор на „Център за асистирана репродукция“, проф. д-р Атанас Щерев – национален консултант по асистирана репродукция и д-р Здравко Минев – председател на Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве.
Тази година основната тема на събитието е поставянето на пациента в центъра на репродуктивната медицина, с поглед към рисковете и безопасността на инвитро процедурите, човешкият фактор в лечението на стерилитет. Ще участват 12 от най-големите ин витро клиники в България. В информационната сесия лекарите представят новостите в лечението на стерилитета. Експо алеята на инвитро клиниките ще даде възможност на посетителите да се срещнат с топ специалисти по стерилитет и да се консултират безплатно с тях. Безплатни демонстрации за пациентите ще направят от Алианса на българските акушерки. Ще бъдат представени и специализирани продукти за репродуктивно здраве и бременност на водещи производители.
Петима от посетителите на Деня на репродуктивното здраве ще получат от сдружение „Зачатие“ ваучери за финансово подпомагане на лечение, като имената им ще бъдат изтеглени с жребий при закриването на събитието.
Денят на репродуктивното ще продължи през целия ден, а входът е свободен за всички посетители.