София. Има забавяне в обработването на изборните книжа във Враца заради грешно попълнен протокол. Това каза за Агенция „Фокус“ говорителят на ЦИК Александър Андреев.
„Доколкото разбрах във Враца е имало някакво забавяне в отчитането на проколите. Но разговаряхме с комисията и уверението е, че колегите действам максимално бързо, за да може да приключи всичко в срок, без да има напрежение в Секционните избирателни комисии“, заяви Андреев. Като причина за забавянето той посочи грешки в протокол на една от секциите. „И това е довело до необходимостта отново да бъде попълнен протокол – сгрешеният да бъде върнат, да бъде предоставен нов“, каза още той. „Другото, което е, че някои от Секционните избирателни комисии са оставили една част от книжата, които трябва да предадат, в самостоятелен плик в чувалите. И в тази връзка също се е наложило РИК да предприеме съответните действия. Но в момента всичко е финализирано и би трябвало тези 18 секции във Враца максимално бързо да бъдат обработени“, посочи Андреев.
Във връзка с отчитането на гласовете от машинното гласуване говорителят на ЦИК подчерта, че в няколко секции има проблеми. „Но това ще е въпрос на анализ на предадените на 100% протоколи от СИК“, обясни Андреев.
Цветелина СИМЕОНОВА