Казанлък. Общинският съвет (ОбС) в Казанлък ще проведе своето редовно 54-о заседание от 09.30 часа на 28 май, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. В дневния ред на сесията са включени 22 точки за разглеждане и едно питане на общински съветник към кмета на Общината.
Сред акцентите на заседанието на ОбС са и три точки, в които предстои да бъдат разгледани предложенията на кмета Галина Стоянова за удостояване със званието „Почетен гражданин на Казанлък” на Старозагорския митрополит Киприан и с вписване в Почетната книга на Казанлък на Веселин Шивачев и Мария Стоянова. Званията се присъждат по повод Празника на Казанлък и в съответствие с Наредбата за символиката на Община Казанлък, за именуване и преименуване на обекти с общинско значение и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на общината. Решенията ще бъдат взети по време на утрешното редовно заседание на ОбС в Казанлък, а церемонията по награждаването ще се състои в рамките на Тържествената сесия на 31 май.
Предложението за удостояване на Старозагорския митрополит Киприан със званието „Почетен гражданин на град Казанлък“ е за личност, допринесла за развитието и просперитета на Казанлък в духовната сфера и културното наследство, както и за укрепването на баланса между различните вероизповедания.
Старозагорският митрополит Киприан (Огнян Добринов Казанджиев) е роден през 1976 г. в Казанлък. През 1995 г. завършва средно музикално образование в Казанлък. През 1996 г. приема монашеството в Рилския манастир. През същата година, в Павел баня е ръкоположен за йеродякон и за йеромонах в Стара Загора.
Следва в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ и през 2003 г. е възведен в архимандритско достойнство. Няколко години след това, през 2006, е изпратен на послушание от Светия Синод като протосингел на епархията на САЩ, Канада и Австралия.
През 2016 г. той е избран за Старозагорски митрополит.
Митрополит Киприан донесе благодатния огън от Божи гроб за 140-годишнина от Освобождението на България.
Едно от предложенията за вписване в почетната книга на Казанлък е за Веселин Шивачев за принос и постижения в образованието, изкуството и културата.
Веселин Шивачев отдава живота си за развитието на Казанлък. Работи като преподавател и ръководител, администратор и организатор, бил е и директор на Детска музикална школа. Автор е на книгите „Музикалният театър на Казанлък“ и „Извор на таланти“. В момента подготвя сборник посветен на 160-годишнина от основаването на читалище „Искра-1860“.
Другото предложение за вписване в почетната книга е за Мария Стоянова за обществено-полезна дейности, постижения в изкуството и културата.
Мария Стоянова започва творческия си път като балерина и е изиграла множество главни роли в над 25 оперни и оперетни спектакъла. 27 години пее в хор, а от 12 е професионална актриса в театър „Любомир Кабакчиев“. Има издадена и автобиографична книга „Един живот и още нещо“.
Славяна ГАЙДАРОВА