Хаген. Турско-мюсюлманската асоциация IGMG призова за пълно и задълбочено разследване на предполагаемото нападение над джамия в западния германски град Хаген от 25 май, съобщава вестник Hurriyet.
„Призоваваме правоприлагащите органи да проведат бързо и задълбочено разследване, да проследят извършителите и да ги поставят пред скамейката на подсъдимите", подчертава в изявление председателят на IGMG Кемал Ергун.
Джамията в Хаген понесе сериозни щети, след като неидентифицирано лице запалили кофи за боклук пред религиозната сграда. Кадрите от охранителните камери показаха мъж с две кучета, които са забелязани пред контейнерите преди избухването на пламъците.
Германия е свидетел на нарастващата ислямофобия и омраза към мигрантите през последните години, предизвикани от крайнодесните партии, които използват страхове на хората от бежанската криза и тероризма, твърдят от редакцията.
Миналата година полицията е регистрирала 813 престъпления на омраза срещу мюсюлмани. Най-малко 54 мюсюлмани са били ранени при атаките, извършвани предимно от крайнодесни екстремисти.
Германия, страна с над 81 милиона души, е втората държава в Европа след Франция по брой мюсюлмани. От близо 4,7 милиона мюсюлмани във ФРГ, три милиона са от турски произход.

Превод и редакция: Тереза Герова