Навярно вече всички знаят, че неотдавна правителството на САЩ включи Huawei в списъка с компаниите, с които американските компании е забранено да правят бизнес. Оттогава съвместната работа с Huawei бе прекратена от компаниите Google, Intel, Qualcomm, Broadcom, ARM, AMD и още много други производители. Освен това, бъдещият флагман Huawei Mate 20 Pro бе изключен от бета тестовете на операционната система Android Q, а организациите Wi-Fi Alliance, JEDEC, SDA и PCIe анулираха членството на Huawei.

А сега бе публикувана информация, че Microsoft също спира съвместната работа с Huawei. Това означава, че китайският производител повече няма да може да предлага компютърни устройства работещи под управлението на операционната система Windows.

Китайските медии съобщиха, че групата специалисти от офиса на Microsoft в Шънджън е била изтеглена в САЩ и поръчки за устройства на Huawei с ОС Windows повече не се приемат. Отделно се казва, че Microsoft повече не приема поръчки и за сертифициране на лаптопите на Huawei от серията MateBook, които са едни от видните представители в тази сфера.

Освен това, работата на онлайн услугите, работещи съвместно с услугите ма Microsoft, също е нарушена, поради прекратената поддръжка от страна на Microsoft. Китайските офиси на Microsoft и Huawei засега не коментират ситуацията.

Миналата седмица Huawei заяви, че съвсем скоро ще бъде готов да направи миграция към собствената фирмена ОС Hongmeng, но само ако няма варианти за използването на Android и Windows.