Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи отново се опитва да съживи идеята за промяна на границите, но този път с по-плавен дискурс, отбелязва електронното издание на водещия прищински ежедневник Zeri.
Изданието цитира думите на държавния глава на най-младата държава на Балканите, изречени в рамките на посещение в Албания. Тачи увери, че ще направи възможно присъединяването на Прешево, Медведжа и Буяновац към Косово, без при това да се отстъпва и милиметър от територия на страната на Сърбия.
„Знаете, и аз днес повтарям моя ангажимент и моята ангажираност, че Прешево, Медведжа и Буяновац ще се присъединят към територията на Република Косово, без да засяга и един милиметър от територията на Република Косово, нито „Трепча“, нито Митровица, нито който и да било край на територията на Косово като предварително условие за национално обединение“, цитира Zeri думите на Тачи.
Идеята за промяна на границите бе разкритикувана от повечето парламентарни партии в Косово, част от международната общност, както и от членовете на бившата партия на президента Тачи, „Демократическата партия на Косово“ (ДПК), припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова