Едни от най-силните филми, създадени от европейски кинематографисти през последната година, влизат в конкурсната програма на седмото издание на Фестивала за ново европейско кино „Златната липа“ 2019, който ще се проведе в Стара Загора от 1 до 5 юни. Това са 9 внимателно подбрани ленти, чиито качества със сигурност ще затруднят много международното жури, което тази година ще бъде председателствано от българския кинорежисьор Илиян Джевелеков.
 
Шест от включените в конкурсната програма филми са копродукции. Такова е и българското предложение, което тази година ще се бори за „Златна липа“ в категориите „Най-добър филм“, „Най-добър актьор“, „Най-добра актриса“, „Най-добър режисьор“ и за специалното отличие на Съюза на българските филмови дейци.
 
Филмът на режисьора Милко Лазаров „Áга“ (2018) е копродукция между България, Германия и Франция. Съвсем наскоро премиерата на „Áга“ на „Берлинаре“ направи изключително силно впечатление на публиката.
 
Златната липа

Франция и Белгия участват в конкурсната програма с филма на Еманюел Финкел „Болката“ (2018) по романа на Маргьорит Дюрас. Филмът ни пренася в лятото на 1944 година, когато Франция все още е под немска окупация.

 
Златната липа

Русия влиза в конкурсната програма с филма на Вера Глаголева „Глинената яма“ (2018) по сценарий на Олга Погодина-Кузмина и оператор Александър Носовски. Действието се развива в отдалечен руски град през 90-те години, където животът изглежда замръзнал и подходящ да се скриеш от неприятностите на големия свят, за да лекуваш раните на душата си.
 
Златната липа

Исландия прави премиерно участие в „Златната липа“ и конкурсната програма на фестивала с филма на Бенедикт Ерлингсон „Жена на война“ (2018).
 
Златната липа

Унгарският филм „Залез“ (2018) в копродукция с Франция е режисиран от Ласло Немеш. Действието ни пренася в Будапеща през 1913 г., в сърцето на Европа.
 
Златната липа

 

Филмът „Избор“ (2018) от Естония, режисиран от Лина Тришкина-Ванатало разказва историята на 30-годишен строителен работник, който една съботна утрин получава разтърсваща новина – приятелката му, която не е виждал повече от 6 месеца, е на път да влезе в родилното.
 
Златната липа

„Съседи“ (2018) вероятно ще се окаже едно от най-любопитните заглавия за аудиторията на „Златната липа“ 2019, тъй като филмът на грузинския режисьор Гигиша Абашидзе е копродукция между Грузия и Македония.
 
Златната липа

Осмото заглавие в конкурсната програма е датският филм „Чаровникът“ (2018) на режисьора Милад Алами, създаден в копродукция със Швеция и Франция.
 
Златната липа

Последното, девото предложение, идва от Австрия и носи заглавието „Ченгета“ (2018). Филмът е режисиран от Стефан Лукас и разказва историята на Крис, който е обучаван от специалните  полицейски части.
 
Златната липа