Холандскоговорящите националисти са на път да завършат втори във Фландрия, докато в Брюксел печелят Зелените, отбелязва в обширен материал за евроизборите в Белгия европейската редакция на Politico, цитирани от „Фокус”.

Крайно дясната Влаамс Беланг спечели голяма победа в тройните избори в Белгия в неделя, като се възползва от загубите на партиите в излизащата правителствена коалиция на премиера Шарл Мишел.

На север, в холандскоговорящата област Фландрия, предварителните резултати поставят крайнодясната партия на път да завърши на второ място с около 20% от гласовете - ръст от над 14 процентни пункта. Десният „Нов фламандски алианс” (N-VA) ще остане най-голямата партия в Белгия с около 28% от фламандските гласове, което е спад с почти 5 процентни пункта.

"Тези избори бяха за нашите хора, а нашите хора трябва да са на първо място", заяви председателят на Влаамс Беланг Том Ван Грикен в своята победна реч.

В южната, френскоговоряща част на страната, Валония, ранните резултати сочат, че Реформисткото движение на Мишел (МР) е наравно с доминиращата досега Социалистическа партия - около 23 - 24 процента, следвана отблизо от Зелената партия с 21%.

Очаква се в Брюксел холандските и френските „Зелени“ да имат мнозинство.

Съпредседателят на френскоговорящите Зелени (Ecolo) Закия Хатаби каза пред партийната централа в столицата, че "гражданите, които видяхме да протестират седмица след седмица за по-силни политики в областта на климата, поискаха алтернатива. И я избраха: Избраха Еколо“.

Радикално лявата Работническа партия също печели много в цялата страна, като общо ще получи 8%.

Коалиционните партньори на Мишел претърпяха електорални загуби. Фламандската християндемократическа партия CD&V и фламандската либерална партия Open VLD са на път да загубят съответно 3.5 и 1.5 процентни пункта, завършвайки с 15 и 14 процента.