По повод 27 май – Световният ден на спешната помощ, лекарите и медицинските специалисти в Центъра за спешна медицинска помощ – София ще работят с оранжеви лентички, на които пише „ИДВАМ ДА ПОМОГНА“.

По този начин медиците напомнят за същността на усилията си да запазят човешкия живот и апелират за превенция на агресията срещу спешните лекари. В 10.30 ч. медиците, които не са на смяна, под воя на сирени на линейки, ще поднесат венец пред Докторския паметник в Докторската градина, а след това ще запазят минута мълчание в памет на загиналите лекари по време на изпълнение на служебния си дълг.
 
Във връзка със Световния ден и в навечерието на 85-годишния юбилей на Спешна помощ – София, Центърът е съорганизатор на провелия през почивните дни Пети международен конгрес по спешна медицина в Пирот, Сърбия.

В присъствието на представители на Европейската асоциация по спешна медицина, в Пирот се събраха медици от целия регион и говориха за проблемите и иновациите в сектора и възможностите да се спасят повече човешки животи и да се намалят увреждания, до които водят спешните състояния. Във фокуса на Форума беше логистиката и координацията при трансгранични бедствени ситуации и терористични атаки. На 27 май 1994 г. в белгийския град Льовен група медици създават "Клубът Льовен" и въвеждат специалността „Спешна медицина“ в Европа.

България е една от първите пет страни на стария континент, която въвежда специалността през същата 1994 година. На този ден международната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към спешните медици, които се отзовават на най-тежките инциденти и човешки трагедии, като често пъти с риск за собствения си живот, спасяват животите на пострадалите.