Москва. В началото на миналата година размерът на украинския държавен дълг премина четири пети от целия брутен вътрешен продукт (БВП), като стигна до 77 милиарда долара. При това дългът към Международния валутен фонд (МВФ) е 6 милиарда, към САЩ – 3 милиарда, към Международната банка за реконструкция и развтие – 2,34 милиарда, към ЕС – 2,25 млрд. А освен това има по-малки задължения към Канада, Германия, Япония... Ще се вслуша ли Зеленски в съвета на олигарха Игор Коломойски да обяви фалит, както искаше да направи Гърция преди 4 години и ще спре ли Украйна да изплаща навреме дълговете към богатите западни дядовци-кредитори пита руското издание „Комсомолская правда“ известния политолог Ростислав Ищенко.

- Олигархът посъветва президента да вземе Гърция за пример и да не погасява международни дългове, както в Елада през 2015 г. ...

- Това е разумен съвет. Украйна така или иначе няма да излезе от състоянието на фалит. И без нови кредити тя вече не е в състояние да обслужва външните си дългове. Колкото по-рано обяви фалит Зеленски, толкова по-добре за него. Защото може да каже, че предходното правителство е довело страната до това състояние. А ако изчака половин-една година, няма да успее да прехвърли нищо на Порошенко и Гройсман.

-Но Украйна не е Гърция, а отношението към нея както в Европейския съюз, така и в МВФ вероятно е малко по-различно, може би по-скептично?

- И какво от това? Предполагам, че ако не можете да плащате дълговете си, и никой не може да ви заема, и никой не може и не иска да заема на Украйна заради нейните кредиторите - е, ще обявите фалит! Това ще бъде проблем на заемодателите - но не и ваш. Освен това е невъзможно да се наложат сериозни ограничения върху украинския износ.

- Защо?

-Защото износът практически бе убит от самото украинско ръководство. Също така е невъзможно да се наложат сериозни ограничения на украинското имущество в чужбина, защото такова практически няма. Половината от сградите на посолствата и консулствата така или иначе са на кредит. Така че кредиторите няма да могат да подложат Украйна на сериозен натиск.

-А инфлацията, обезценяването на гривната?

- Ще има някакви последствия под формата на инфлация или хиперинфлация – но Националната банка спокойно може да ги контролира. В момента украинската валута е абсолютно надценена. Тя трябва да струва 100 гривни за долар, за да може по някакъв начин да се подкрепя националната икономика. А Националната банка спокойно държи курс по 26-27 гривни за долар. При необходимост тя изобщо може да направи курса 1 към 1!

- Опитаха го в Южна Америка - това не доведе до нищо добро ...

- Този въпрос се решава с чисто технически средства, ако е необходимо. Но украинското правителство не е особено загрижено за икономиката си. Правителството единствено печели от факта, че работещите хора отиват в други страни - хората работят някъде там, а истински пари се изпращат тук, те не се нуждаят от застраховка, медицинска помощ, а само работни места. С този подход изглежда, че дефолта не застрашава нищо катастрофално - това е чисто техническо и политическо събитие.

- Тоест – Коломойски е прав?

- В този случай – да! овтарям, че е полезно Зеленски да обяви дефолт веднага и да хвърли всичко на Порошенко.

- Но за да решим вътрешните проблеми, трябва да заемем нови стотици милиони и милиарди долари и евро!

- И какво? Украйна продължава да взема заеми за заплащане на предишни дългове. Сега тя няма да взима, но няма и да връща! И националният дълг ще продължи да расте. Той е нараснал от 75 на 85 милиарда - какво от това? Тогава ще има 100 милиарда ... Така или иначе след това ще трябва да се обявява фалит.

-Значи дефолтът е неизбежен?

Да, въпрос на време е. Украйна вече не плати някои свои задължения, Конкретно, по руски еврооблигации. Като цяло, тя вече е фалирала. Друго нещо е, че нашите западни партньори затвориха очите си за това.

МВФ знае много добре, че Украйна изплаща дългове само след получаване на следващия транш. Ето защо наскоро й бяха предоставени само суми за покриване на предишни дългове

Превод и редакция: Иван Христов