Лондон. Зелените партии в Европа постигнаха сериозни успехи из целия континент на изборите за Европейски парламент тази седмица, според предварителните резултати, публикувани в неделя вечерта, пише британското ляво-либерално издание Independent.
В Германия те излязоха на второ място с 20%, със солидна преднина пред исторически доминантната Германска социалдемократическа партия (ГСДП), докато във Франция те изненадващо излязоха на трето място след формацията на Еманюел Макрон.
Екзитполовете в Ирландия показаха сериозни успехи за „Зелените“, най-вече в Дъблин, докато данните за Валония в Белгия показват сериозни успехи за еколозите и дори победа в Брюксел.
Те са на второ място във Финландия пред социалдемократите и изненадващо печелят места от Португалия, въпреки че това не бе предвидено от социологическите агенции преди вота.
Ползите за партиите, които обикновено са проевропейски, природозащитници и левичари, изглежда са концентрирани предимно в градските райони и сред по-младите избиратели.

Превод и редакция: Иван Христов