Зловеща прогноза за предстоящо мощно земетресение във Вранча направи професор Емил Ботев, ръководител на Департамент „Сеизмология“ в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Той напомни, че на 4 март 1977 година трус със сила 7,6 по Рихтер в същото огнище доведе до 120 жертви в Свищов, където два жилищни блока рухнаха и погребаха обитателите си.

“Такива трусове във Вранчанското земетръсно огнище са с периодична повтаряемост средно на около 40 години. В момента сме в очакване на такова силно земетресение и румънците отдавна са обявили готовност за това. В нашата страна при общо шест сеизмични зони повтаряемостта на такива земетресение е около 300 години, но за цялата страна. А за всяка една от зоните повторяемостта е на около 1000 години”, коментира проф. Ботев пред “Монитор”.

Той напомни, че Балканският полуостров е една от най-активните зони в т.нар. Алпо-Хималайски сеизмичен пояс, но това касае най-вече страните, разположени на юг от нас. Става дума за Гърция и западното крайбрежие на Турция.

“Малко по-силни земетресения през последния месец бяха регистрирани в западното крайбрежие на Турция, северно от Измир. Те обаче не бяха достатъчно силни, за да разтревожат населението там, още по-малко пък нас. Същото се отнася и за земетръсната активност от преди няколко дни, когато бе регистриран трус от 3,7 по Рихтер във Вранча.