Общо 84 са жалбите и сигналите, постъпили в Централната избирателна комисия в изборния ден до момента, информира говорителят на ЦИК Таня Цанева, цитиран от БТА. Сигналите не влияят на изборния процес, като изключим тези, които са по член 205 от ИК, а именно огласяване на изборните резултати от социологически агенции, по повод изборите, посочи тя. ЦИК е взела решение да санкционира 4 агенции, като е дала указания тази информация да бъде незабавно премахната.

Сигналите са свързани основно с нарушения в работата на секционните избирателни комисии, за това, че много избиратели желаят да гласуват машинно. Има сигнал от секция в Германия, за това, че се е водила предизборна агитация, но като цяло ЦИК не е могла да даде указания, тъй като агитацията се е водила извън сградата, в която се намира СИК.

Проблемите с машинното гласуване са в две направления - в част от секциите гласуването с машини не е могло да стартира, поради проблем с машините, а в други е започнало, но е преустановено заради дефект с машините. Разписките от машините, с които е било извършено гласуване, ще бъдат броени ръчно и те ще бъдат приобщени към общия протокол, каза Таня Цанева.

Проблемите с неявяването на членове на СИК в началото на изборния ден от определени политически сили са своевременно отстранени, като на техните места са назначени нови от резервите.

От ЦИК припомниха, че изборният ден приключва в 20.00 часа, но ако има струпване на избиратели пред СИК, то той може да бъде удължен.

Приключил е изборният ден в Камбера, Австралия, каза още говорителят на ЦИК. За избирателната активност в страната в Комисията няма нови данни, към 13.00 часа тя бе 15, 47 на сто. Очаква се новите данни да бъдат обявени след 18.00 часа.