Най-големият производител на чипове TSMC с централен офис в Тайван подкрепи Huawei и заяви, че търговските санкции на САЩ няма да окажат влияние на доставките на процесори за Huawei.

Елизабет Сън, която отговаря за връзките с обществеността на TSMC заяви:

„През последните няколко години световната полупроводникова индустрия е изградила сложна и взаимосвързана верига от доставки. Ако в някоя част на тази верига възникне срив, то това ще окаже влияние на целия свят, като засега не се знае, колко силно ще бъде това влияние“.

Да си припомним, че на 17 май тази година американските власти включиха Huawei в черния списък и забраниха на китайския производител да използва американски хардуер, софтуер и технологии.

Bloomberg също потвърди че съвместната работа с Huawei са прекратили Google, както и производителите на чипове Intel, Qualcomm, Xilinx и Broadcom. Освен това, британската ARM също прекрати всички действащи договори с Huawei и сега китайският производител няма право да използва технологиите на ARM, които се използват в на практика всеки смартфон и таблет.

По-късно властите на САЩ дадоха на Huawei временен лиценз, отлагащ санкциите за 90 дни. До 19 август Huawei ще може да купува и използва американски компоненти и други стоки от САЩ, но само за поддръжка на своите мрежи и мобилни устройства.