Токио. Доналд Тръмп омаловажи ракетните опити на Северна Корея, пише американският вестник The Wall Street Journal.
Само няколко минути преди да напусне токийския си хотел за играе голф с японския премиер Шиндзо Абе, президентът е написал в социалната мрежа „Тиутър“, че не се притеснява от последните ракетни опити на Северна Корея.
"Северна Корея е изстреляла малки ракети, което разстройва някои от моите хора, както и други, но не и мен", написа той. „Имам увереност, че Ким ще запази обещанието си пред мен, и също се усмихна, когато нарече Джо Байдън човек сниско ниво на IQ, и още по-лошо. Може би това ми изпраща сигнал? ”
Президентът се позова на коментар за севернокорейските държавни медии, който нарича Байдън, наред с други неща,„ глупак с нисък коефициент на интелигентност ”.
Думите на Тръмп противоречат на коментарите, направени преди ден от съветника по националната сигурност на Джон Болтън, който зае страната на неговия съперник от Демократическата партия, бивш вицепрезидент на САЩ, бяха предназнчени да агитират Япония в полза на възможно споразумение със Северна Корея. Япония осъди ядрените стремежи на Ким Чен-ун и предупреди, че Северна Корея ще се откаже от обещанията си прекрати ядрената си програма.
Болтън заяви пред репортери в Токио в събота, че ракетните опити са "без съмнение" нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на САЩ.
В понеделник се очаква Тръмп и Абе и техните делегации да проведат разговори по редица въпроси - от търговията до националната сигурност. Срещите са част от посещението на президента, който пристигна , за да се срещне с новия император на Япония Нарухито, чиято съпруга, императрица Масако, е специалист по търговски преговори, завършила в Харвард .
По отношение на търговията, Тръмп временно намалява напрежението, като отлага решение за налагане на нови тарифи за внос на автомобили и авточасти за шест месеца - решение, което е много важно за Япония.

Превод и редакция: Юлиян Марков