Пловдив. 11.28% е избирателната активност в град Пловдив към 12.30 часа. Това съобщи председателят на 16-та Районна избирателна комисия Илиан Иванов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Най-висока е избирателната активност в район „Централен“ – 13.20%, следван от район „Северен“ – 12.32%, „Западен“ – 12.16%, „Тракия“ – 11.79%, „Южен“ – 10.16% и „Източен“ – 7.93%. Общият брой на гласувалите до този час е 33 867 души.
5 сигнала за нарушения на изборния процес са постъпили в 16-та Районна избирателна комисия до този час, повечето от които са били проверени на място. Сред тях няма фрапиращи нарушения.
„Това, което прави впечатление е, че доста от членовете на секционните избирателни комисии не са се явили сутринта на работа и се е наложила замяната им с други“, каза Илиан Иванов. Техният брой е 127 от общо 4137 души. Това не е оказало никакво влияние върху работата на комисиите, тъй като не е бил нарушен техния кворум. Засега в Районната избирателна комисия нямат обяснения защо не са се явили на работа тези хора. „Преобладаващите са от една и съща партия“, каза Илиян Иванов. „Някои от членовете на СИК отказват и да донесат в РИК изборните книжа довечера“, каза още Илиан Иванов. По думите му по закон това е тяхно задължение и ще им бъдат наложени санкции, ако се случи.
Цветана ТОНЧЕВА