17,77 процента е избирателната активност за Хасковска област. Това съобщиха от Регионалната избирателна комисия, като данните са към 12:30 часа.

Най-много до урните са отишли в Маджарово, където са гласували 36,63% от избирателите, а най-ниска е активността в Димитровград, където своя глас са дали едва 14 на сто от имащите право на глас. В община Хасково активността е 15 на сто.

По-рано днес в 10 часа активността за областта бе 8,46%.

Точно 12:12 часа своя вот даде и областният управител Станислав Дечев. Той гласува в 34 секция, като бе 86-ят избирател от имащите право на глас 499.

Веднага след като избра своите бъдещи евродепутати в новия парламент на ЕС, Станислав Дечев заяви, че гласува за стабилна България в силна Европа. „Гласувам за младите, за можещите и компетентните хора, които могат и знаят как да направят нашия съюз по-успешен. Призовавам всички отговорни хора да гласуват, за да изпратим в Европарламента онези хора, които ще защитават нашите интереси компетентно и с отговорност към България”.

Към 10 часа в РИК-Хасково са подадени първите сигнали. Единият е от избирател, който поискал да гласува машинно в 32-а секция в ЕГ “Проф. д-р Асен Златаров”, но за там не е предвидена машина. Другият е за повредена машина в 84 секционно избирателна комисия на ул. “Бачо Киро” в областния град. От РИК допълниха, че техници работят по отстраняването на проблема.

Към 12:30 часа са постъпили още жалби. Едната е за агитация на турски език в село Караманци. Другата е за поставени агитационни материали на по-малко от 50 метра от секционно избирателна комисия – едното място е до училище “Христо Ботев” и на дървените къщички в центъра. В момента РИК проверява сигналите и до час трябва да излезе с решение.