Министърката на околната среда и природните ресурси в кабинета на новия президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор подаде оставка. Повод за решението й стана избухналият в петък скандал около полета на авиокомпания "Аеромехико" от столицата за град Мехикали, предаде ТАСС. Тя закъснявала за самолета и излитането му било забавено с почти 40 минути уж по разпореждане на президента.

Президентската канцелария съобщи, че Хосефа Гонсалес-Бланко Ортис-Мена е подала оставка, а Лопес Обрадор заяви в реч вчера следобед, че е приел оставката.

В писмото, публикувано от канцеларията на президента, министърката признава вината си за закъснението.

"Няма оправдание. Истинската трансформация на Мексико изисква пълно спазване на ценностите на равенство и справедливост. Никой не бива да се ползва с привилегии, а изгодата за един човек, дори ако изпълнява задълженията си, не може да стои над благополучието на мнозинството", пише министърката.

Тя специално посочва, че не е имало заповед на президента за забавяне на полета и че отговорността за случилото се е единствено нейна.

Откакто президентът Лопес Обрадор пое поста през декември, той пътува с редовните полети на гражданската авиация, след като по време на предизборната кампания обеща да продаде луксозния самолет на предшественика си, пише БТА.