Huawei получава удари от всички страни. Китайският производител прекъсна отношения с асоциацията SD Association, контролираща появата на мобилни устройства с microSD слот. Huawei вече не може да представя на пазара мобилни устройства, включително смартфони и таблети, с microSD карти памет.

Ситуацията съвсем не е критична, понеже Huawei си има собствен типов формат за тези карти памет – nanoSD, които за пръв път бяха представени тази година във флагманите Mate и P серията. Проблемът е, че nanoSD картите памет все още са доста скъпи – цената им е около два пъти по-висока в сравнение с microSD и засега не са масови.

Възможно е Huawei напълно да се откаже от използването на слот за външни карти памет. Да си припомним, че в iPhone и iPad например, подобни слотове няма.

Да напомним, че след указа на Доналд Тръмп, американските компании нямат право да правят бизнес с Huawei. И въпреки, че забраната още не действа с пълна сила, с китайския производител прекратиха отношение Google, Intel, Qualcomm и Microsoft. Но най-коварният удар бе нанесен от друго място – британската компания ARM, която измисли и единствена притежава правата на архитектурата за изграждане на ARM процесори, също прекрати отношения с Huawei.

През 2016 година американските власти заподозряха, че Huawei и някои други китайски компании, подслушват и шпионират потребителите, и изпращат тези данни на китайската правителство. По- късно президентът Тръмп подписа указ, с който въведе извънредно положение в областта на информационните технологии, с цел защита от външни киберазплахи и промишлен шпионаж.