Лондон. По-голямата част от британските граждани смятат, че страната се намира в политическа криза и за да излезе от нея са необходими предсрочни парламентарни избори, съобщи телевизионният канал Sky News, цитиран от TACC.
Както следва от проучване, проведено на 24 май сред хиляда души, 65% от анкетираните са съгласни, че сегашната ситуация е кризисна, а 27% от анкетираните имат противоположна гледна точка. В същото време 54% от анкетираните смятат, че е дошло времето да се насрочат предсрочни парламентарни избори. 36% смятат, че това не е необходимо.
Проучване показа, че три четвърти от британците са убедени, че Обединеното кралство е станало по-разделено през последните няколко години. Само 10% от анкетираните не споделят тази гледна точка, а 6% не са успели да направят своя избор.
Проучването е проведено в деня, когато министър-председателят на Обединеното кралство и лидер на управляващата Консервативна партия Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка на 7 юни от поста на лидер на партията поради невъзможността да се извърши Брекзит. Тя ще остане начело на правителството, докато партията избере нов лидер. Този процес трябва да започне на 10 юни и да приключи до края на юли.

Превод и редакция: Юлиян Марков