Американското правителство прибегна до рядко използвано извънредно право, за да заобиколи Конгреса и да прокара 22 сделки за продажба на оръжие на Саудитска Арабия, Обединените Арабски емирства и Йордания на общата сума от 8,1 милиарда долара, съобщиха информационните агенции.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо уведоми Конгреса за решението да се използва "вратичка" в Закона за контрола върху оръжейния износ, е взето, за "възпиране на иранската агресия" и укрепят способностите за самоотбрана на партньорите на САЩ, за да не се влоши ситуацията в Залива и в Близкия изток.

Помпео увери, че администрацията смята само веднъж да използва това извънредно право. Той каза, че някои от сделките са били представени на конгресмените преди 18 месеца, но те не предприели нищо, а забавянето им може да създаде проблеми в момент, когато нестабилността в региона се засилва.

Вчера президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ смятат да изпратят още 1500 войници в Близкия изток, за да подсилят американския отговор на неуточнена иранска заплаха.

Одобряването на сделките, за които става дума, ще позволи да се проддат боеприпаси с точно насочване, други бомби и муниции, както и средства за поддръжка на самолети. (БТА)